Documentul subliniază că statele membre acordă, în reformele lor, tot mai multă atenţie asigurării unor pensii adecvate şi sustenabile, dar precizează că în viitor vor fi necesare măsuri suplimentare.
Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, a declarat: ‘Orice persoană aflată la pensie are dreptul la o viaţă demnă. Acesta este un principiu-cheie al Pilonului european al drepturilor sociale. Pensiile adecvate sunt esenţiale în prevenirea sărăciei şi a excluziunii sociale în rândul persoanelor în vârstă din Europa, în special în rândul femeilor. Totodată, trebuie să ne asigurăm că persoanele cu contracte atipice de muncă sau care desfăşoară o activitate independentă nu sunt lăsate deoparte. Prioritatea noastră trebuie să fie continuarea reformelor care încurajează asigurarea unor pensii adecvate pentru toţi cetăţenii.’
În prezent, numărul europenilor în vârstă expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială este cu 1,9 milioane mai mic decât cu un deceniu în urmă, iar numărul lucrătorilor vârstnici aflaţi încă în câmpul muncii a crescut cu 4,1 milioane, şi aceasta doar în ultimii trei ani. În ciuda acestor îmbunătăţiri ale situaţiei pensionarilor din Europa, nu ne putem permite să ne mulţumim doar cu atât, apreciază CE.
Potrivit raportului, în prezent, aproximativ 17,3 milioane sau 18,2% din persoanele în vârstă (cu vârste de şi peste 65 de ani) din UE sunt, în continuare, expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Această cifră a rămas aproape neschimbată din 2013 încoace. În plus, rămân diferenţe semnificative între ţări ?i grupuri de populaţie. De exemplu, pensiile femeilor sunt în continuare cu 37% mai mici decât cele ale bărbaţilor din cauza salariilor mai reduse şi a vieţii profesionale mai scurte ca urmare a responsabilităţilor de îngrijire. În mod similar, persoanele cu contracte de muncă atipice sau care desfăşoară o activitate independentă se confruntă adesea cu condiţii mai puţin favorabile pentru accesarea şi acumularea drepturilor la pensie decât persoanele cu contracte de muncă standard.
Riscul de sărăcie şi de excluziune socială în rândul persoanelor în vârstă creşte şi odată cu vârsta. Mai mult de jumătate dintre persoanele în vârstă expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială în UE sunt în vârstă de 75 de ani sau mai mult. Acest lucru se datorează faptului că, deşi nevoile cresc odată cu vârsta, valoarea pensiilor scade în timpul perioadei de pensionare.
Statele membre au acordat măsurilor menite să garanteze caracterul adecvat al pensiilor un loc mai proeminent în centrul eforturilor lor în materie de politici, în special în ceea ce priveşte persoanele cu pensii mici, dar mai sunt încă multe de făcut. Pentru a asigura pensii adecvate şi sustenabile, atât în prezent, cât şi în viitor, sistemele de pensii trebuie să ia măsuri pentru prelungirea vieţii profesionale, ţinând cont de creşterea continuă a speranţei de viaţă, se arată în raport.
Acest lucru poate fi realizat prin încurajarea învăţării pe tot parcursul vieţii, asigurarea unui mediu de lucru sigur şi sănătos, adaptarea vârstei de pensionare; recompensarea pensionării la o vârstă mai înaintată şi descurajarea pensionării anticipate. Opţiunile flexibile de lucru, inclusiv posibilitatea de a combina pensia cu venituri din muncă, precum şi stimulentele fiscale în favoarea pensionării tardive devin din ce în ce mai răspândite şi vor continua să fie importante.
De asemenea, apreciază CE, statele membre ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a reduce diferenţele dintre pensiile bărbaţilor şi cele ale femeilor, punând în aplicare politici privind egalitatea de şanse care vizează femeile şi bărbaţii de vârstă activă, de exemplu, prin promovarea echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată şi a unei distribuţii egale a responsabilităţilor de îngrijire, prin abordarea problemei participării pe piaţa forţei de muncă, a intensităţii muncii şi a întreruperii carierei.
În special, politicile în materie de pensii ar trebui să protejeze în mod adecvat întreruperile carierei din motive de îngrijire. În conformitate cu Pilonul european al drepturilor sociale, Comisia îşi propune să sprijine statele membre în aceste eforturi, de exemplu prin propunerea sa de creare a unui echilibru mai bun între viaţa privată şi cariera profesională pentru părinţii care lucrează şi pentru îngrijitori.
În cele din urmă, este, de asemenea, important să se extindă în continuare drepturile la pensie ale persoanelor cu contracte atipice sau care desfăşoară o activitate independentă şi să se promoveze intensificarea economisirii pentru pensie. În acest context şi sub egida Pilonului european al drepturilor sociale, Comisia a prezentat recent o propunere de recomandare privind accesul la protecţie socială