Comisia Europeană și-a dat acordul pentru planurile de redresare și reziliență ale Italiei și Germaniei

Italia şi Germania au primit marţi undă verde din partea Comisiei Europene pentru planurile naţionale de redresare şi rezilienţă, a căror valoare combinată depăşeşte 200 de miliarde de euro, transmite dpa, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 22 iun. 2021, 20:43
Comisia Europeană și-a dat acordul pentru planurile de redresare și reziliență ale Italiei și Germaniei

„Este o zi de mândrie pentru ţara noastră”, a declarat prim-ministrul italian Mario Draghi, citat de AFP, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din studiourile legendare ale Cinecitta de la Roma, cetatea cinematografiei italiene.

Italia, cel mai mare beneficiar al mega-planului de relansare european de 750 de miliarde de euro, va primi în total 191,5 miliarde de euro, dintre care 68,9 miliarde în granturi.

Citește și: https://www.economica.net/comisia-europeana-a-aprobat-pnrr-ul-slovaciei_518010.html

Planul de relansare italian „va avea un impact de circa 1,5 – 2,5 puncte din PIB şi ar urma să creeze peste 240.000 de noi locuri de muncă în Italia până în 2026”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Vizita sa la Roma se înscrie în cadrul turneului în Europa, început miercuri în Spania şi Portugalia, pentru a da undă verde din partea Bruxelles-ului diferitelor planuri naţionale de redresare şi rezilienţă.

Şocul pandemiei asupra economiei italiene a fost sever, provocând un recul de 8,9% al PIB anul trecut şi cea mai gravă recesiune de după Al Doilea Război Mondial.

Cea mai mare parte a planului italian este dedicată „Revoluţiei verzi”, cu o sumă de 68,6 miliarde de euro, în special pentru investiţii în energii regenerabile.

Altă prioritate, „digitalizare, inovare, competitivitate şi cultură”, beneficiază de 49,2 miliarde de euro mai ales pentru a asigura conexiune la internet de ultimă generaţie în toată peninsula, fără zone albe.

Cinecitta, care a cunoscut epoca de glorie în anii 1950 graţie celor mai mari nume ale cinematografiei italiene şi superproducţiilor hollywoodiene, va primi 300 de milioane de euro dintr-un total de 6,68 miliarde de euro consacrate culturii şi turismului.

Puţin mai devreme în cursul zilei de marţi, Comisia Europeană a aprobat şi planul de redresare la Germaniei, de 25,6 miliarde de euro.

„Este cu adevărat un răspuns extraordinar la o criză extraordinară”, a declarat preşedinta executivului UE, alături de cancelarul german Angela Merkel.

Potrivit cancelarului, 42% din fonduri vor fi direcţionate spre proiecte care contribuie la atingerea obiectivelor de mediu.

Spre exemplu, 2,5 miliarde sunt dedicate reabilitării energetice a clădirilor rezidenţiale, conform unui oficial european.

De asemenea, 52% din fonduri vor merge spre proiecte de digitalizare, dintre care unele se suprapun cu proiecte incluse şi la tranziţia verde.

Fiecare plan naţional validat de Comisia Europeană mai trebuie aprobat de Consiliul European, ceea ce este considerat o formalitate, în termen de patru săptămâni, astfel încât primele fonduri să fie deblocate în iulie.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...