Comisia Europeană solicită României să pună capăt mecanismului de plată defalcată a TVA
De la 1 ianuarie 2018, România aplică acest mecanism alternativ de colectare a TVA în care impozitul este plătit într-un cont blocat separat, ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care îşi desfăşoară activitatea în aceasta ţară. Această dispoziţie este obligatorie pentru anumite întreprinderi, care trebuie să deschidă un cont bancar de TVA blocat separat. Clienţii lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie şi către furnizorii săi.
Potrivit Comisiei Europene, aceste măsuri contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât şi libertăţii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE). Scrisoarea de punere în întârziere adresată astăzi (miercuri, n.r.) urmează unei comunicări adoptate tot joi de către Comisie, prin care se respinge o cerere din partea României de derogare de la normele UE în acest domeniu, din cauza preocupărilor legate de principiul proporţionalităţii şi de compatibilitatea cu tratatul.
În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele doua luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române.