Comisia Europeană solicită României să transpună integral Directiva UE privind eficienţa energetică
În cazul în care statele membre în cauză nu îndeplinesc această obligaţie legală în termen de două luni, Comisia ar putea lua decizia de a le trimite în faţa Curţii de Justiţie a UE şi de a solicita sancţiuni financiare, scrie Agerpres.
Directiva privind eficienţa energetică, care a fost adoptată în 2012, prevede un set de măsuri obligatorii pentru ca UE să îşi atingă obiectivul referitor la reducerea cu 20% a consumului de energie până în 2020.
În temeiul directivei, statele membre ar trebui să renoveze 3% din suprafaţa totală a clădirilor publice. De asemenea, companiile energetice care intră sub incidenţa directivei ar trebui să realizeze un ‘obiectiv cumulativ de economisire a energiei la utilizatorii finali’ până în 2020. Acest obiectiv ar trebui sa fie cel puţin echivalent cu realizarea de economii noi, în fiecare an, începând din 2014 până în 2020, de 1,5% din vânzările anuale de energie la consumatorii finali. Toate întreprinderile mari vor fi obligate să se supună unui audit energetic care ar trebui să înceapă în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a directivei.
Pentru a ajuta clienţii să economisească energie, furnizorii ar fi trebuit să se asigure, până la 1 ianuarie 2015, că informaţiile de facturare sunt corecte şi se bazează pe consumul real.
Directiva trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 5 iunie 2014.
În cursul celui de-al doilea semestru din 2014, Comisia a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor pentru netranspunerea Directivei privind eficienţa energetica împotriva a 27 de state membre ale UE (toate statele membre, cu excepţia Maltei). În noiembrie 2014, Comisia a trimis un aviz motivat Bulgariei şi Ungariei. În februarie 2015, au fost trimise avize motivate Greciei şi Portugaliei. În martie 2015, Comisia a decis să trimită Ungaria în faţa Curţii de Justiţie pentru sancţiuni financiare, deoarece nu a fost adoptată nicio măsură de transpunere.
Comisia continuă să monitorizeze punerea în aplicare a directivei şi să abordeze orice deficienţe în următoarele cicluri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor.