Comisia Europeană testează viteza internetului din România

13 02. 2012
internet_30147400

Comisia Europeană a lansat un studiu pentru a putea furniza o imagine clară asupra vitezelor şi a fiabilităţii serviciilor de internet din toate statele membre ale Uniunii Europene. Studiul vizează toate cele 27 de state membre UE plus Islanda, Norvegia şi Croaţia. Din România sunt necesari 3.000 de voluntari. Cei interesaţi, trebuie să se înregistreze pe site-ul http://www.samknows.eu/index.php/ro pentru a primi un dispozitiv “whitebox” special conceput, care se va instala la conexiunea de Internet. Când voluntarii nu accesează Internetul, dispozitivul va rula o serie de teste automate pentru măsurarea vitezei şi a performanţei conexiunii. La sfârşitul fiecărei luni, utilizatorii vor primi prin e-mail un raport care va conţine rezultatele testelor din luna respectivă şi o viteză medie a conexiunii lor de date. Primii 1.000 de participanţi înscrişi vor avea sansa să câştige, prin tragere la sorţi, un iPad2.

Rezultatele studiului vor duce la creşterea investiţiilor directe ale CE în majorarea vitezei de trafic în reţelele de bandă largă şi vor susţine programul european Digital Agenda, prin furnizarea de informaţii despre calitatea seriviciilor livrate către consumatori.

Comisia Europeana şi-a propus să cheltuiască aproape 9,2 miliarde euro în perioada 2014 – 2020 în proiecte pan-europene care să ofere cetăţenilor şi companiilor acces la reţele broadband de mare viteză. Studiul Comisiei Europene este gestionat de către compania britanică SamKnows, specializată în măsurarea vitezei broadband. “Toţi cetăţenii UE ar trebui să se bucure de beneficiile unui Internet deschis şi legal, fără restricţii ascunse sau viteze mai mici decât au fost promise”, a declarat Neelie Kroes, Comisarul European responsabil pentru Digital Agenda. “Trebuie culese informaţii de primă mână de la consumatori despre calitatea reală a accesului la Internet. Cu aceste date, putem observa cu uşurinţă ce state au cele mai mare progrese şi cele care sunt în urmă, astfel încât să putem asigura suportul şi investiţiile necesare într-un mod corect”, a continuat acesta.