În iulie, Tribunalul General al UE a anulat o decizie din 2016 a Comisiei Europene potrivit căreia Apple trebuia să ramburseze Irlandei facilităţi fiscale în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro.
Comisia Europeană încearcă să ţină sub control abilitatea multinaţionalelor de a încheia acorduri fiscale speciale cu unele state membre ale blocului comunitar.
Potrivit unei anchete a Executivului comunitar, în perioada 2003 – 2014, Apple a repatriat în Irlanda totalitatea veniturilor generate în Europa (precum şi cele din Africa, Orientul Mijlociu şi India) deoarece grupul american a beneficiat de un tratament fiscal favorabil graţie unui acord special convenit cu autorităţile de la Dublin. Acest acord cu autorităţile irlandeze ar fi permis Apple să evite plata majorităţii impozitelor pe care ar fi trebuit să le achite în acea perioadă, adică aproximativ 13 miliarde de euro, potrivit calculelor Comisiei. În opinia Bruxelles-ului, acest avantaj constituie un „ajutor de stat ilegal”, deoarece a fost făcut pe seama altor companii care au beneficiat de condiţii mai puţin favorabile.
Comisia Europeană „consideră respectuos că atunci când Tribunalul General a judecat cazul, s-au comis o serie de erori de drept. Din acest motiv, Executivul comunitar aduce această problemă înaintea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)”, a anunţat vicepreşedintele CE, Margrethe Vestager.
Recursul aduce în discuţie probleme legale importante care sunt relevante pentru aplicarea reglementărilor privind ajutorul de stat ilegal la cazurile fiscale, a explicat Vestager.
Guvernul de la Dublin a susţinut întotdeauna că taxele plătite de Apple au fost în linie cu prevederile fiscale normale din Irlanda şi compania nu a beneficiat de ajutor de stat.
Începând din 2013, Comisia Europeană a analizat peste 1.000 de acorduri fiscale încheiate între statele membre şi companiile multinaţionale. În cele cinci investigaţii finalizate până acum, CE a ordonat unui număr de patru state membre să recupereze mai multe miliarde de euro de la aproape 40 de companii, printre care Apple, Starbucks, Fiat şi Amazon.