Comisia Europeană va implementa reguli comune pentru folosirea aplicațiilor mobile de monitorizare a extinderii pandemiei noului coronavirus
Strategia coordonată intervine după ce mai multe state din Uniunea Europeană au elaborat o serie de aplicaţii, ceea ce a atras critici din partea unor organizaţii pentru drepturile omului care se tem că strângerea de date în masă s-ar putea permanentiza în lipsa unui control strict.
Comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova (foto), a afirmat miercuri că o măsură comună la nivelul UE ar oferi o soluţie eficientă.
”Susţin deplin o abordare europeană pentru utilizarea aplicaţiilor mobile şi a datelor mobile în răspunsul la pandemia de COVID-19 în linie cu drepturile noastre fundamentale. Vom garanta că această abordare este transparentă, proporţională şi bazată pe încrederea oamenilor”, a spus Jourova.
Executivul UE a estimat că o abordare fragmentată şi necoordonată afectează grav eficienţa măsurilor de combatere a pandemiei, precum şi piaţa unică europeană şi drepturile şi libertăţile fundamentale. Va exista o metodologie pentru a monitoriza şi a evalua eficienţa aplicaţiilor mobile, interoperabilitatea acestora şi implicaţiile transfrontaliere şi pentru a vedea dacă ele respectă regulile privind securitatea, intimitatea şi protecţia.
Prima dimensiune a setului de reguli comune va constitui o abordare coordonată paneuropeană pentru utilizarea aplicaţiilor mobile pentru a le permite cetăţenilor să ia măsuri eficiente şi mai ţintite de distanţare socială. Ea va include specificaţii pentru a asigura eficienţa acestor aplicaţii din punct de vedere medical şi tehnic, sprijin pentru interoperabilitate, mecanisme de administrare pentru autorităţile medicale publice şi mecanisme pentru schimbul de informaţii.
A doua dimensiune este o abordare comună pentru modelarea şi prognozarea evoluţiei coronavirusului prin date de localizare mobilă anonimizate şi agregate, pornind de la cooperarea iniţiată cu operatorii de telefonie mobilă pe 23 martie 2020.