Comisia Europeană va înfiinţa un grup care se va ocupa exclusiv de combaterea efectelor coronavirus

Economica.net
02 03. 2020
ursula_von_der_leyen_presents_her_vision_to_meps_2_21594800

Această echipă de răspuns va aborda trei piloni ce regrupează sectoarele cele mai afectate de acest focar pe teritoriul european – răspunsul medical, mobilitatea şi economia – şi va fi constituită din serviciile a cinci comisari europeni competenţi în aceste domenii. Echipa europeană de răspuns va încerca să centralizeze coordonarea cu autorităţile statelor membre şi agenţii europene precum Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Reacţia la această provocare sanitară se va concentra pe prevenire, licitaţii pentru cumpărarea de echipamente medicale, măsuri de ajutor, informarea publicului şi previziuni, precum şi pe cooperarea cu ECDC şi cu Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), a explicat Von der Leyen la o conferinţă de presă.

În materie de transport vor fi coordonate toate sfaturile de călătorie şi transport, precum şi spaţiul Schengen de liberă circulaţie, pe care nicio ţară nu prevede să-l restricţioneze deocamdată, în timp ce pilonul economic va aborda în profunzime impactul asupra turismului, comerţului şi situaţia macroeconomică în general.

„Fiecare ţară trebuie să se pregătească. Globalizarea şi-a pus amprenta peste tot. Deşi nu trebuie să ne lăsăm pradă panicii, situaţia probabil că se va înrăutăţi”, a spus comisarul european pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic.

Preşedinta Comisiei a insistat: „Ne aflăm într-o situaţie foarte complexă care necesită acţiuni rapide şi o puternică coordonare la toate nivelurile şi sectoarele”.

Echipa de răspuns la coronavirus va concentra toată informaţia disponibilă privind răspunsul european la virus şi la extinderea focarului, precum şi informaţii generale, statistici şi linkuri către agenţiile de gestionare a crizelor şi va fi alcătuită din comisarii pentru Sănătate, Stella Kyriakides; Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic; Transporturi, Adina Valean; Interne, Ylva Johansson, şi Economie, Paolo Gentiloni.

Paolo Gentiloni a declarat că „impactul pe termen scurt asupra economiei chineze va fi probabil semnificativ”, mai ales asupra turismului, transporturilor, mobilităţii şi lanţurilor de aprovizionare în general, cu prăbuşirea exporturilor de materii prime din China şi repercusiuni asupra burselor.

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a subliniat că, deşi situaţia este „îngrijorătoare”, „nu este momentul pentru panică sau dezinformare” care duc la o creştere anxietăţii. „Trebuie să ne menţinem calmul şi concentrarea pentru a aplica măsurile de luptă împotriva acestei boli”, a spus Kyriakides care a precizat că a trimis o scrisoare tuturor miniştrilor europeni ai sănătăţii pentru a le cere „coordonare”.

Comisia Europeană nu a anulat deocamdată summitul China-UE, programat pentru 9 aprilie la Beijing.