Comisia Europeană va interzice importurile din Ucraina în România a cinci produse alimentare

În cazul în care statele membre care au decis unilateral interzicerea importurilor de cereale din Ucraina nu vor renunța la decizie, Comisia Europeană va interzice până în data de 5 iunie, pentru România, importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță și ulei de floarea-soarelui din Ucraina. De asemenea, va aloca de urgență sprijin financiar României, din pachetul suplimentar de 100 de milioane de euro. Până acum, prin România au trecut 7,3 milioane de tone de cereale, din care 2 milioane de tone au rămas în țară.
Alina Stanciu - mie, 26 apr. 2023, 17:02
Comisia Europeană va interzice importurile din Ucraina în România a cinci produse alimentare

Comisarii europeni au decis să sprijine România în cazul în care Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia nu vor renunța la măsura unilaterală de a interzice importurile de produse agroalimentare din România, a anunțat ministrul agriculturii Petre Daea, în urma unei vizite la Bruxelles în timpul căreia a participat la Consiliul  Agricultură și Pescuit de ieri.

Mai exact, dacă statele nu revin asupra deciziei, Comisia va interzice, până la data de 5 iunie, importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță, ulei de floarea-soarelui  din Ucraina în România și va aloca de urgență României sprijin financiar din pachetul de 100 de milioane de euro stabilit pentru cele cinci state membre vecine Ucrainei, afectate de importurile masive.

Dacă cele patru state renunță la interdicție, atunci măsura interzicerii importurilor se va aplica tuturor statelor membre afectate, iar Comisia este dispusă să discute în continuare despre celelalte solicitări ale statelor membre – lărgirea listei de produse, a termenul de aplicare și solicitările privind compensarea pierderilor.

Ministrul nu a dorit însă să comenteze despre suma care îi va reveni României. A menționat însă că rezerva  se acordă cu majoritarea calificată a voturilor, ceea ce însemnă minimum 15 state și cel puțin 65 % din voturi.

„Astăzi și mâine se lucrează la Comisie cu experții țărilor, iar când se va ajunge la concluzia ca statele să renunțe, în 48 de ore de momentul renunțării, se instituie norma europeană de a interzice importul la cele cinci produse. Dacă nu doresc ( să renunțe n.red.), România, după terminarea acestor interpretări, va fi protejată imedit de decizia Comisie Europene”, a explicat Petre Daea.

„Așteptăm decizia ca această oprire a importurilor să se facă prin act de Comisia Europeană responsabilă în domeniu, iar România să primească imediat suma care îi revine prin repartizarea banilor din cei 100 de milioane de euro. Până atunci, are valabilitatea Regulamentul 870/2022 ce trebuie mdificat. Voi discuta cu țările afectate, într-un dialog cu Comisia, pentru a putea avea un drum mai lung de reguli comune în vederea protejării pieșei de importurile din Ucraina”, a mai spus ministrul.

Când vor ajunge noile sume la fermieri

Din estimările ministrului, situația de la Bruxelles se va tranșa săptămâna aceasta iar fermierii vor intra în posesia banilor la scurt timp după ce Comisia Europeană va publica decizia cu privire la sumele acordate României.

„Când vin sumele suplimentare, suntem pregătiți cu actul normativ pentru a duce banii către fermieri pentru stocurile de floarea-soarelui, porumb, rapiță”, mai spune ministrul.

Cât despre ajutorul de 20,1 de milioane de euro din prima tranșă, până acum au depus solicitări 252 de fermieri pentru 166.856 de tone de grâu. Perioada de depunere a cererilor este 11 mai.

Cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă și se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea sumelor prevăzute la cantitățile totale depozitate stabilite și comunicate ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor.

Suma care se acordă fiecărui producător agricol beneficiar este obținută din înmulțirea grantului unitar cu cantitatea de grâu din recolta proprie a anului 2022, depozitată de către acesta la data de 01.02.2023 și declarată în cererea de solicitare a ajutorului.

Până acum, prin România au trecut 7,3 milioane de tone de cereale, din care au rămas 2 milioane de tone, prin Polonia au trecut  326.000 de tone, iar prin Bulgaria- 97.000 de tone.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...