Într-o conferinţă organizată de europarlamentarii bulgari la Bruxelles, Michou a subliniat că, deşi înţelege „deazmăgirea” unora din cauza menţinerii monitorizării României şi Bulgariei, nu va fi niciodată de acord că MCV este ineficient şi nu are niciun impact, aşa cum vehiculează criticii.
„Mă voi lupta cu voi pentru ca obiectivele să fie îndeplinite în mod sustenabil, acesta trebuie să fie finalul”, a adăugat Michou, care a respins acuzaţiile că MCV este „nedrept”.
Potrivit Sofia News Agency, Monica Macovei a fost singurul europarlamentar care a pledat la conferinţă în favoarea menţinerii MCV.
Luni, miniştrii afacerilor europene din statele membre UE, reuniţi la Bruxelles, au aprobat cel mai recent raport dat de Comisia Europeană în cadrul MCV, publicat în ianuarie. Acesta a criticat Bulgaria pentru reformele insuficiente în justiţie şi în lupta împotriva corupţiei, dar a salutat aproape toate măsurile luate de România.
Miniştrii au dat asigurări că România este aproape de îndeplinirea tuturor obiectivelor fixate prin MCV, dar au recomandat menţinerea în continuare a monitorizării.
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în 2007, ca o condiţie a aderării României şi Bulgariei la UE şi se concentrează în special pe reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate.
După ce a fost aplicat de aproape 10 ani, MCV este considerat un instrument important al UE pentru a exercita presiune. Unii politicieni din România şi Bulgaria spun că a avut un impact pozitiv, în timp ce alţii îi pun sub semnul întrebării contribuţia la progres.
Cel mai recent raport dat de Comisia Europeană în cadrul MCV, publicat în ianuarie, a criticat Bulgaria pentru reformele insuficiente în justiţie şi în lupta împotriva corupţiei, dar a salutat aproape toate măsurile luate de România.