Măsura, care urmează să fie propusă săptămâna aceasta, ca parte a unui pachet de măsuri de reducere a birocrației pentru întreprinderi, ar reduce drastic cei 200.000 de importatori acoperiți de taxa UE la frontiera de carbon, prima taxă de acest fel din lume.
Un proiect al propunerii Comisiei, văzut de Reuters, a subliniat planuri de modificare a taxei la frontiera de carbon (cunoscută sub numele de CBAM), astfel încât să se aplice numai companiilor care importă mărfuri cu un prag bazat pe masă de 50 de tone metrice pe an.
„Un prag bazat pe masă, care să reflecte intensitatea medie a emisiilor a volumului de bunuri CBAM importate, ar traduce mai bine obiectivul climatic al CBAM”, a spus, adăugând că un prag stabilit la 50 de tone va scuti marea majoritate a importatorilor de taxă.
Schimbarea ar menține mai mult de 99% din emisiile acoperite de CBAM, se arată în proiect.
Ar înlocui regulile CBAM existente, conform cărora toate persoanele fizice sau companiile care importă bunuri acoperite de CBAM cu o valoare peste 150 de euro ar trebui să plătească taxa începând cu anul viitor.
Din 2026, politica va impune costuri la granița UE pentru emisiile de CO2 încorporate în oțel, aluminiu, ciment și alte bunuri importate.
Comisarul UE pentru Climă, Wopke Hoekstra, a declarat în această lună că analiza Comisiei a constatat că 97% din emisiile acoperite de tariful la frontiera de carbon sunt produse de 20% dintre companiile care fac obiectul schemei.
Majoritatea importatorilor scutiți ar fi companii mici și mijlocii sau consumatori individuali, se arată în proiectul de document.
Proiectul de propunere s-ar putea modifica înainte de publicare și orice modificare a politicii UE ar trebui să fie aprobată de Parlamentul European și de țările membre ale UE.
UE intenționează, de asemenea, să simplifice unele reguli pentru companiile care respectă CBAM.
De exemplu, proiectul a conturat planuri pentru a facilita solicitarea unei reduceri a costurilor CBAM pentru bunurile importate dintr-o țară în care producătorii plătesc deja un preț pentru CO2.
În loc ca compania să calculeze prețul CO2 plătit în țara respectivă, Comisia va publica, începând cu 2027, un calcul al prețurilor medii anuale ale carbonului în alte țări.