Comisia Europeană va restitui fermierilor europeni 444 de milioane de euro

Economica.net
28 11. 2018
agricultura_bani_02134400_10533400_04129700_98192100_35463100

Chiar dacă sectorul agricol s-a confruntat cu situaţii critice în acest an, cum ar fi vremea extremă din timpul verii, nu a fost necesară deblocarea rezervei de criză în 2018 pentru a furniza un sprijin adecvat fermierilor europeni. Au fost luate măsuri suplimentare de sprijin pentru a face faţă situaţiei dificile de pe piaţă pentru anumite sectoare finanţate din bugetul PAC.

Pagubele provocate de condiţiile meteo nefavorabile din timpul primăverii şi verii au fost rezolvate prin intermediul altor măsuri de care au beneficiat fermierii.

În august, Comisia Europeană a anunţat că fermierii vor putea primi în avans plăţile directe şi cele pentru dezvoltare rurală şi se va acorda mai multă flexibilitate în utilizarea pământului care în mod normal nu ar fi utilizat pentru producţie, în scopul de a-şi hrăni animalele.

Seceta prelungită din unele state membre ale UE are un impact semnificativ asupra producţiei agricole, a nutreţului pentru animale, ceea ce poate afecta bunăstarea animalelor. În plus, reducerea cantităţii de nutreţ afectează veniturile fermierilor deoarece vor creşte costurile cu furajele, consideră Comisia Europeană.

În cazul plăţilor mai ridicate în avans, fermierii vor putea primi până la 70% din plăţile directe şi 85% din cele pentru dezvoltare rurală la mijlocul lunii octombrie 2018, în loc să aştepte până în decembrie, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară.

De asemenea, derogarea de la reglementările ecologice va permite ca terenurile să fie folosite pentru producţia de nutreţ. Conform reglementărilor privind ajutorul de stat, fermierii pot beneficia de un ajutor de până la 80% din valoarea pagubelor provocate de secetă, în funcţie de anumite condiţii.