Într-o conferinţă de presă, Vestager a indicat că a trimis chestionare companiilor din domeniul serviciilor specializate de căutare pe internet „pentru a obţine informaţii noi”, întrucât datele disponibile datau de la finalul anului trecut.
„Or, este important de verificat dacă informaţiile mai sunt valabile”, a spus ea.
Comisia Europeană a deschis o anchetă în noiembrie 2010 împotriva Google pentru abuz de poziţie dominantă. Gigantul american este acuzat în special că afişează pe paginile sale propriile servicii specializate, în detrimentul motoarelor de căutare concurente, de exemplu comparatorul de preţuri Kelkoo sau site-ul de turism Expedia.
La 27 noiembrie, Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie simbolică prin care solicită dezmembrarea Google.
În rezoluţie, Parlamentul European a cerut statelor membre şi Comisiei Europene „să elimine barierele care împiedică dezvoltarea pieţei unice digitale”. Eurodeputaţii au mai subliniat „nevoia de a preveni abuzul de poziţie dominantă din partea companiilor online, prin aplicarea regulilor UE privind competiţia şi prin deconectarea motoarelor de căutare de la alte servicii comerciale”.
Eurodeputaţii au mai cerut „Comisiei Europene să ia în considerare propuneri în vederea separării motoarelor de căutare de alte servicii comerciale”.
Având în vedere rolul motoarelor de căutare pe internet în „comercializarea exploatării secundare a informaţiilor obţinute” şi nevoia de a aplica regulile UE privind competiţia, eurodeputaţii au solicitat Comisiei „să aibă în vedere propuneri pentru deconectarea motoarelor de alte servicii comerciale”, pe termen lung.