Investigaţia a fost demarată în urma unei plângeri formulate de Asociaţia europeană a producătorilor de oţel, Eurofer, privind un anumit tip de oţel rezistent la coroziune.
Un oficial de la Ministerul Comerţului de la Beijing a declarat că statul chinez acordă un grad ridicat de atenţie cazului iar problemele cu care se confruntă Europa în domeniul oţelului sunt provocate de creşterea economică redusă. Nu există nicio bază pentru a da vina pe supracapacitatea de producţie a Chinei, a precizat Wang Hejun, director în cadrul Ministerului Comerţului.
Acesta a adăugat că Europa ar trebui să analizeze în mod raţional problemele cu care se confruntă industria oţelului din regiune şi ‘nu ar trebui să să adopte măsuri protecţioniste greşite, care limitează concurenţa corectă de pe piaţă’.
În octombrie, Comisia Europeană a stabilit provizoriu tarife de import de până la 73,7% pentru tablele groase de oţel şi de până la 22,6% pentru oţelul laminat la cald provenit din China.
China a anunţat în noiembrie că va reduce producţia de oţel brut cu 100 de milioane de tone până în 2020, pe fondul presiunilor internaţionale asupra Beijingului pentru atenuarea supracapacităţii din acest sector.
Întreaga industrie a oţelului va fi modernizată şi orice investiţie care va duce la majorarea capacităţii de oţel ar trebui oprită, se arată în noul plan elaborat de Ministerul Industriei pentru perioada 2016-2020. Acesta prevede stimularea folosirii tehnologiei de vârf pentru reducerea poluării şi încurajarea fuziunilor şi achiziţiilor în industria oţelului.
Luna trecută, Comisia Europeană a propus un nou mod de a evalua dacă fabricanţii chinezi exportă produse, cum ar fi oţelul, la preţuri scăzute incorecte, ca răspuns la cererea autorităţilor de la Beijing de a obţine statutul de economie de piaţă (MES).
Producătorii europeni de oţel, inclusiv Arcelor-Mittal, ThyssenKrupp şi Salzgitter, se confruntă cu dificultăţi din cauza încetinirii pieţelor emergente, a reducerii cererii în statele dezvoltate şi a presiunii asupra preţurilor din cauza importurilor ieftine din China. Aproximativ 40.000 de locuri de muncă au fost desfiinţate în ultimii ani în sectorul siderurgic european, care angajează direct sau indirect circa un milion de persoane.
UE şi mulţi alţi parteneri comerciali ai Chinei dezbat dacă vor acorda la mijlocul lunii decembrie statutul de economie de piaţă (MES) pentru China, la care ar avea dreptul, susţin autorităţile de la Beijing, după 15 ani de când s-a alăturat Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Deocamdată, China, cel mai mare producător de oţel din lume, este tratată ca un caz special. Investigatorii din UE încearcă mai degrabă să compare preţurile exporturilor chinezeşti cu cele dintr-o a treia ţară, cum ar fi SUA, decât cu preţurile interne din China.
SUA au avertizat China că nu a depus suficiente eforturi pentru a se califica pentru statutul de economie de piaţă, în timp ce Beijingul insistă să fie tratat ca orice stat membru al OMC.