‘Delegaţia noastră din Turcia se află în contact cu autorităţile acestei ţări pentru a obţine informaţii detaliate şi studiază de asemenea posibilitatea de a efectua vizite pe teren în unele tabere de refugiaţi’, a indicat purtătoarea de cuvânt, insistând că executivul comunitar ‘nu dispune de informaţii confirmate’ care să ateste că Turcia expulzează persoane care ‘au nevoie de protecţie internaţională’.
În prezent în Turcia se află, conform autorităţilor de la Ankara, circa 2,5 milioane de refugiaţi, dintre care aproximativ 2 milioane sunt sirieni.
UE şi Turcia au convenit la sfârşitul anului trecut un plan de acţiune prin care guvernul de la Ankara s-a angajat să stăvilească valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar cu o valoare iniţială de trei miliarde de euro – destinat refugiaţilor sirieni de pe teritoriul turc – şi a reluării procesului de aderare a Turciei la UE, precum şi a celui de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci.
Dar nici după semnarea acestui acord afluxul de migranţi care ajung în Europa pornind de pe coastele turce ale Mării Egee nu a scăzut semnificativ, uşoara diminuare a numărului migranţilor veniţi mai ales din ţările arabe fiind pusă mai degrabă pe seama iernii.
Un alt purtător de cuvânt comunitar, Margaritis Schinas, a admis la rândul său că planul de acţiune UE-Turcia nu are deocamdată efectele aşteptate în ceea ce priveşte afluxul de migranţi, dar a subliniat că CE depune eforturi pentru a-l face să devină funcţional.