CE vrea o supraveghere consolidată a combaterii spălării banilor pentru un sector financiar şi bancar stabil
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg că „Cetăţenii europeni se aşteaptă ca Uniunea să îi protejeze. Astăzi, propunem măsuri care să ne permită să combatem spălarea banilor într-un mod mai eficace la nivel transfrontalier”.
Deşi UE dispune de norme solide privind combaterea spălării banilor, cazurile recente legate de spălarea banilor din unele bănci din UE au provocat îngrijorări privind faptul că supravegherea şi asigurarea respectării acestor norme nu sunt întotdeauna puse în aplicare în mod eficace în întreaga UE, se arată în comunicat.
Acest lucru creează nu numai riscuri pentru integritatea şi reputaţia sectorului financiar european, dar poate avea implicaţii şi asupra stabilităţii financiare a anumitor bănci. Prin urmare, în contextul eforturilor mai ample de finalizare a uniunii bancare şi a uniunii pieţelor de capital, Comisia Europeană a propus miercuri modificarea Regulamentului de instituire a Autorităţii Bancare Europene (EBA) cu scopul de a consolida rolul instituţiei în supravegherea fenomenului de spălare a banilor în sectorul financiar.
Această modificare face parte dintr-o strategie generală de consolidare a cadrului UE de supraveghere a instituţiilor financiare dintr-o perspectivă prudenţială şi din perspectiva combaterii spălării banilor, pe care Comisia o prezintă într-o comunicare. Aceste măsuri vor contribui la promovarea integrităţii sistemului financiar al UE, asigurând stabilitatea financiară şi protecţia împotriva criminalităţii financiare.
Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, a declarat: „Uniunea bancară a Europei trebuie să fie construită pe baza celor mai înalte standarde de integritate. S-a întâmplat de prea multe ori să nu reuşim să asigurăm supravegherea combaterii spălării banilor în UE. Astăzi punem la dispoziţia Autorităţii Bancare Europene mijloacele cu ajutorul cărora să se asigure că diferitele autorităţi de supraveghere cooperează şi fac schimb de informaţii privind combaterea spălării banilor şi că normele privind combaterea spălării banilor sunt puse în aplicare în mod eficient în toate ţările UE. EBA va avea, de asemenea, dreptul de a solicita investigarea presupuselor încălcări ale normelor şi va fi punctul de contact central al Europei pentru cooperarea cu partenerii internaţionali în ceea ce priveşte aspectele legate de combaterea spălării de bani în sectorul financiar”.