Comisia parlamentară de anchetă ANRE solicită Consiliului Concurenţei şi reglementatorului să investigheze preţul gazelor

Economica.net
02 11. 2017
gaze_naturale3_63430400_66430000

Deputatul a făcut propunerea de a se trimite o scrisoare în acest sens celor două instituţii.

‘Vrem să vedem care a fost modul în care producătorii au stabilit preţul în anul 2017, ce argumente au avut, ce instrumente de piaţă au fost folosite pentru tranzacţiile de gaze, precum şi dacă preţul este corect, competitiv şi bazat pe regulile stabilite de ANRE’, a spus Iancu.

Anterior, în cadrul aceloraşi audieri, directorul general al Engie România, Eric Stab, declarase că preţul gazelor vândute de producători a crescut de la 60 de lei pe MWh, cât era la 1 aprilie, până la 105 lei în prezent.

‘La 1 aprilie 2017, când s-a liberalizat piaţa, preţul era reglementat la 60 de lei pe MWh. În vară, preţul a crescut la 72-75 de lei, iar acum, dacă ne uităm la cele mai recente tranzacţii, preţurile sunt de 105 lei. În această iarnă, preţurile vor fi mult, mult mai mari decât iarna trecută, având în vedere evoluţia preţurilor de acum’, a subliniat reprezentantul Engie.

Stab a mai spus că, la iarnă, gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectaţi pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populaţiei, însă Guvernul nu are un plan de urgenţă pentru această iarnă.

‘Dacă va fi o iarnă grea, va fi suficient gaz pentru la iarnă? Nu suntem siguri. Sperăm, dar nu avem nicio garanţie’, a spus Stab.

Anii trecuţi, Guvernul aproba în toamnă un plan de măsuri pentru situaţia de urgenţă în alimentarea cu gaze pe timpul iernii, în care erau prevăzuţi paşii care trebuie urmaţi în caz de deficit, prioritară fiind alimentarea cu gaze a populaţiei.

‘Singura soluţie, dacă nu avem suficiente gaze, este să întrerupem furnizarea către anumiţi consumatori, ceea ce trebuie definit printr-un plan de urgenţă întocmit de Guvern. Acest plan există din trecut, dar trebuie updatat de urgenţă. Cel mai important lucru este să definim clar ce consumatori trebuie să fie întrerupţi şi în ce ordine, dacă va fi o lipsă de resurse’, a precizat Stab.

În planurile de urgenţă de anii trecuţi, primele măsuri luate erau trecerea unor producători de energie care utilizează gaze pe consumul de păcură şi închiderea combinatelor chimice, cei mai mari consumatori de gaze. Însă, mare parte din aceste combinate chimice nu mai funcţionează în prezent.

În urmă cu o săptămână, deputatul Iulian Iancu a anunţat că preţul gazelor pentru consumatorii casnici nu va mai fi majorat la 1 noiembrie, aşa cum declarase fostul preşedinte al ANRE, Niculae Havrileţ. Potrivit lui Iancu, ANRE va analiza o posibilă modificare a preţului în luna martie a anului viitor.