‘Au fost modificate art. 25 şi 26 în privinţa sancţiunilor legate de maltratarea animalelor. Pedepsele au crescut. Erau de la trei luni la un un an, acum au ajuns de la un un an la trei ani. De asemenea, pentru intervenţiile chirurgicale asupra animalelor avem pedepse de la trei luni la un un an sau amendă penală, au cerut colegii mei din comisia de agricultură’, a precizat preşedintele Comisiei pentru agricultură, Alexandru Stănescu.
El a precizat că sunt stabilite pedepse de la unu la cinci ani pentru recidivă. ‘Dacă cineva în ultimii trei ani de zile a mai avut o abatere legată de genul acesta, va primi o pedeapsă mult mai mare, până la cinci ani, iar timp de cinci ani de zile nu mai poate să deţină animale’, a precizat Stănescu.
În privinţa amenzilor, Stănescu a arătat că acestea vor ajunge până la 5.000 lei. Astfel, se vor sancţiona cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei intervenţiile chirurgicale destinate tăierii ciocului şi dinţilor, prevede amendamentul adoptat de comisie.
‘Legea are prevederi mai aspre, dar nu aşa cum au cerut unii, vorbeau de şapte ani, de 10 ani. Nu poţi să faci aşa ceva, pentru că punctul meu de vedere este că oamenii care maltratează animalele au o problemă psihică şi nu putem să-i condamnăm pe viaţă’, a apreciat deputatul.
La rândul său, Cosmina Cerva, reprezentanta Asociaţiei Mişcarea dreptate pentru animale, a criticat forma adoptată în comisie.
‘Au dat o formă cât să nu zică că nu au votat ceva. Am revenit la pedepsele din 2014 şi ne-am dus iar la unu-trei ani, ne-au schimbat şi ne-au încurcat agravanta cu redicidiva. Şi-au bătut puţin joc de legea asta. (…) Noi am făcut şi proteste, am ieşit şi în stradă. Din păcate, şi-au bătut joc de ea, pe lângă faptul că unii chiar nu doresc majorarea pensiilor, că sunt vânători’, a declarat Cosmina Cerva.
Raportul urmează să fie discutat şi în Comisia juridică şi apoi în plenul Camerei Deputaţilor.