„În cadrul întâlnirii au fost dezbătute direcţiile tematice care vor defini proiectul de ţară. S-a agreat ca documentul să includă, în principal, o viziune pentru progresul României pe termen lung, fundamentată pe aspecte referitoare la consolidarea statului de drept şi a libertăţilor fundamentale, modelul economic de dezvoltare durabilă, dimensiunea socială şi culturală, având în vedere contextul european şi cel internaţional”, informează Administraţia Prezidenţială.
Pe lângă împărţirea comisiei în grupuri de lucru tematice, au fost stabilite compenţa acestor grupuri şi responsabilii pentru fiecare dintre ele. De asemenea, au fost stabilite grupurile de lucru tematice care îşi vor desfăşura activitatea în cadrul Comisiei Prezidenţiale, componenţa şi responsabilii acestor grupuri de lucru. În perioada următoare, comisia îşi va desfăşura activitatea în grupurile de lucru.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 4 octombrie, la începutul primei şedinţe a Comisiei prezidenţiale privind proiectul de ţară, că se aşteaptă ca acesta să fie finalizat în aproximativ un an de zile, după ce va trece în prealabil printr-o largă consultare publică.
Comisia prezidenţială pentru elaborarea unui proiect de ţară a fost înfiinţată la Palatul Cotroceni şi este formată din 24 de membri, atât reprezentanţi ai instituţiilor, cât şi membri independenţi, scopul urmând să fie întocmirea unui document politic care să conţină obiectivele României pe termen mediu şi lung şi care va fi definitivat la mijlocul anului viitor.
Partidele politice şi-au desemnat reprezentanţii în comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară, cărora li se vor alătura 10 independenţi şi un reprezentant al Guvernului, activitatea comisiei urmând să fie coordonată de către consilierii prezidenţiali pentru afaceri europene şi economie, Leonard Orban, respectiv Cosmin Marinescu.