Astfel, la nivelul comisiilor reunite au fost respinse inclusiv două amendamente adoptate anterior de către Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Unul dintre aceste amendamente viza suplimentarea bugetului MAI cu 20 de milioane de lei, pentru reabilitarea centrelor de reţinere şi arest preventiv, sursă de finanţare fiind Fondul de rezervă al Guvernului.
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe nu au susţinut amendamentul, în contextul în care MAI are prevăzute deja acţiuni de reabilitare a acestor centre, iar Fondul de rezervă al Guvernului este destinat unor acţiuni urgente apărute în cursul exerciţiului bugetar.
De asemenea, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a confirmat că MAI gestionează 51 de centre de reţinere şi arest preventiv şi că există în derulare un program multianual de reabilitare a acestora.
Pentru 2016, sunt prevăzute continuarea lucrărilor de investiţii la patru centre, lucrări de extindere şi modernizare la 12 centre, iar reparaţii curente pentru toate celelalte centre. Ministrul a mai precizat că, pentru acest capitol, în buget e prevăzută suma de 5,46 milioane lei, cu 36% mai mult faţă de anul trecut. El a menţionat că banii alocaţi sunt suficienţi în primă instanţă, iar la prima rectificare, în măsura în care va fi necesar, se va cere o suplimentare.
Un alt amendament respins a prevăzut suplimentarea cu 35 de milioane de lei, în vederea îmbunătăţirii gradului de dotare cu mijloace specifice a structurilor de ordine publică, sursă de finanţare fiind Fondul de rezervă al Guvernului.
Ministerul de Finanţe nu a susţinut acest amendament, iar ministrul Tobă a arătat că la nivelul MAI există un program multianual pentru reabilitarea acestor posturi, fie de poliţie, de jandarmerie sau poliţie de frontieră, în 2016 fiind alocate peste 86 de milioane de lei în acest scop. Acesta a apreciat că, deocamdată, există fondurile necesare, iar după şase luni se va realiza o analiză şi se va cere o suplimentare de fonduri, în cazul în care va fi necesar.
Ministrul Petre Tobă a adăugat că bugetul MAI pentru 2016 se ridică la 11,693 miliarde lei.
‘Din punct de vedere al proiecţiei de buget, sunt acoperite toate cheltuielile privind plata drepturilor salariale şi a celorlalte drepturi asimilate acestora, inclusiv suplimentarea şi majorarea de 10% pentru salarii, inclusiv toate celelalte drepturi stabilite în ultima perioadă’, a mai spus ministrul.
El a menţionat că pentru bunuri şi servicii, bugetul este suplimentat cu 7,3% faţă de acest an, dar şi că este alocată suma necesară pentru organizarea alegerilor parlamentare şi locale de anul viitor.
‘Avem o sumă alocată pentru achiziţionarea a 400 de autospeciale pentru structurile ministerului şi, totodată, avem sumele necesare şi pentru derularea în continuare a achiziţiei de autospeciale de poliţie sau de jandarmerie din fondul de înnoire a parcului auto. (…) Din 120 de obiective de investiţii mari, deschise în acest moment, până la finele anului 2015 vor fi finalizate 25, iar pentru anul viitor este prevăzută încheierea a 46 de investiţii’, a mai precizat ministrul.
Potrivit acestuia, la Inspectoratul General de Imigrări, care în momentul de faţă gestionează şase centre de migraţie, este prevăzută reabilitarea a trei clădiri gestionate de MAI, astfel încât numărul centrelor de migraţie să fie suplimentat de la şase la nouă.
‘Avem prevăzute fondurile necesare inclusiv pentru mentenanţa mijloacelor tehnice, din dotarea MAI, inclusiv pentru sistemul integrat de supraveghere a frontierelor externe. Avem şi fondurile prevăzute pentru operaţionalizarea unităţii de informaţii, pentru pasageri, structură care este gestionată de Poliţia de Frontieră Română’, a declarat ministrul.
În anul 2016, la MAI sunt prevăzute cheltuieli curente în valoare de 10,92 miliarde de lei, în creştere cu 21,16% faţă de execuţia preliminată pentru 2015, din care 7,53 miliarde de lei pentru cheltuieli de personal (în scădere cu 0,04% faţă 2015), iar 826 milioane de lei pentru bunuri şi servicii, în urcare cu 8,15% comparativ cu anul acesta.