Comisiile parlamentare de sănătate au avizat favorabil, fără amendamente, bugetul sănătăţii pe 2017

Economica.net
03 02. 2017
wiki_96319200_79000900

Potrivit ministrului Florian Bodog, bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2017 are ‘creşteri semnificative’ faţă de anii precedenţi la anumite capitole.

‘Avem în vedere aplicarea întregului program de guvernare. Vă asigur că bugetul este astfel construit încât să atingem toate dezideratele. În centrul interesului Ministerului Sănătăţii se află pacientul. Ne dorim un sistem de sănătate performant. Îmi doresc să nu am crize în sănătate în mandatul meu, indiferent dacă va fi scurt sau lung’, a spus Bodog.

El a precizat, în privinţa dotărilor cu aparatură, că potrivit procedurilor toate solicitările de la unităţile spitaliceşti, indiferent dacă sunt din structura ministerului sau a administraţiilor locale, vor intra într-o comisie care le va evalua şi va face o prioritizare.

Bodog a menţionat totodată că în programul de guvernare este prevăzută reabilitarea spitalelor judeţene, ‘care se face pe o altă linie de finanţare decât bugetul de stat’.

‘Avem alocare de echipamente de performanţă şi acest lucru se va face cu împrumut de la Banca Mondială, care se cifrează la 200 milioane de euro. Până în acest moment, cu toate că au trecut câţiva ani, au fost traşi doar cinci milioane de euro. În 18 februarie se deschid ofertele pentru primul lot de aparate de anestezie, de care vor beneficia 46 de oraşe. Aceste aparate de anestezie sunt aparate de anestezie standard şi de înaltă performanţă’, a explicat ministrul.

Potrivit lui Bodog, în programul de guvernare este prevăzută construirea a opt spitale regionale şi a unuia republican.

‘Pentru primele trei spitale nu sunt prevăzute sume în buget, dar există un împrumut cu Banca Europeană de Investiţii’, a adăugat el.

El a menţionat că din împrumutul nerambursabil cu Banca Europeană de Investiţii se pregătesc documentaţia de aplicaţie şi studiile de fezabilitate pentru aceste trei spitale din Iaşi, Cluj şi Craiova.

‘În contractul pe care îl avem cu BEI, cel mai pesimist termen pentru finalizarea documentaţiei este de 10 luni, însă noi continuăm discuţiile pentru a urgenta’, a susţinut ministrul.

Bugetul Ministerului Sănătăţii este în sumă de 7.871.466.000 lei.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, a precizat, la rândul său, că bugetul instituţiei pentru anul 2017 are o creştere de 10% faţă de anul trecut, fiind de 28,8 miliarde lei.

‘Casa Naţională de Asigurări de Sănătate administrează bugetul fondului naţional unic de asigurări de sănătate pentru un număr de 17,5 milioane de asiguraţi şi având o ofertă de servicii de peste 28.000 de furnizori, în creştere de la an la an. Bugetul de venituri şi cheltuieli al fondului naţional unic a fost construit şi a fost fundamentat pentru anul 2017 cu o creştere de aproximativ 10% atât la capitolul de venituri, cât şi la capitolul de cheltuieli. Această creştere a avut în vedere un echilibru în asigurarea funcţionării sistemului, comparativ cu aportul de venituri din contribuţiile de asigurări sociale de sănătate plătite de asiguraţi’, a spus Ţibichi.

Membrii comisiilor au analizat 89 de amendamente, care, în final, au fost respinse.