Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a explicat că bugetul adoptat iniţial de Camera superioară şi inclus de MFP în proiectul bugetului de stat nu conţinea prevederile legii 293/2015 privind aprobarea OUG 35/2015 pentru modificarea şi completarea OUG 83/2015 cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2016, care implică majorări la cheltuielile de personal, şi a precizat că Senatul intenţionează, în 2016, să suplimenteze numărul de angajaţi cu 50 de posturi.
‘Prin modificarea ştatului de funcţii (a fost necesară majorarea – n.r.). Urmează, în 2016, să angajăm personal, pentru că s-au înfiinţat comisii noi şi trebuie să acoperim cu personal. (…) (Se au în vedere – n.r.) 920 de posturi în 2016. Acum, în 2015, suntem pe 870. Sunt avute în vedere 50 de posturi noi. (…) Nu a fost inclusă (creşterea pentru personalul bugetat – n.r.) pentru că noi am aprobat bugetul înainte (de adoptarea legii amintite – n.r.) şi prin hotărâre noi am solicitat 36 milioane de lei să aplicăm ordonanţa, plus creşterea la personal. Fondul de salarii pe care îl solicităm este de 129.987 mii lei’, a subliniat Vărgău.
Reprezentatul Ministerului Finanţelor, secretarul de stat Daniela Pescaru, a subliniat însă că amendamentul de suplimentare a sumei alocate cheltuielilor de personal ‘nu prevede sursa de acoperire’.
‘Bugetul, pe total, are o creştere de 17,7%, iar în ce priveşte cheltuiala de personal este o creştere de 16,5%. În condiţiile în care am suplimentat cu 36 de milioane, creşterea la cheltuieli de personal ar fi de 62% şi nu avem sursă de asigurare pentru cei 36 de milioane în plus. Cred că putem merge pe acest buget, urmând ca la rectificare să analizăm, în funcţie de execuţie, suplimentarea cheltuielilor de personal sau să reducem de la alte titluri de cheltuieli din bugetul Senatului ca să majorăm cheltuielile de personal. Altă sursă nu avem’, a spus aceasta.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a precizat că Legea fundamentală stipulează faptul că resursele financiare ale Camerelor sunt prevăzute în bugetele aprobate de acestea, în timp ce Legea finanţelor publice prevede că cele două Camere, cu consultarea Guvernului, îşi aprobă bugetele proprii şi le înaintează Executivului în vederea includerii lor în bugetul de stat.
‘Înţeleg de la MFP că nu s-au avut în vedere toate creşterile de cheltuieli generate de acte normative în vigoare, ceea ce mă surprinde. Suntem într-o situaţie destul de delicată şi cred că soluţia de a ieşi este aceea ca Ministerul Finanţelor să reţină ceea ce a afirmat în cadrul acestei dezbateri şi să rămână ca un angajament de a reveni, în limitele normelor legale, la rectificările din cursul anului. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Recunoaştem că alocările nu sunt acoperitoare pentru tot exerciţiul bugetar pentru 2016’, a precizat acesta.
Deputatul PNL Andreea Paul a precizat că Hotărârea Senatului din 3 decembrie a fost aprobată după adoptarea legii 293/2014, adăugând că bugetul Senatului creşte cu 17%, ‘dar la cheltuieli de capital, adică investiţii, nu se pune niciun leu în plus’, deşi ‘la cheltuieli de bunuri şi servicii este un salt de peste 21% şi la personal peste 18%’.
‘Ceea ce ne-aţi spus dvs. aici comportă responsabilităţi, inclusiv penale. Ne-aţi spus că Senatul are nevoie de un plus de 36 milioane lei pentru cheltuielile de personal, ceea ce presupune un plus de 45% faţă de cheltuielile de personal executate în 2015. Suportul legislativ nu vă dă argument pentru această creştere. Pentru ce exact cereţi aceşti bani, pentru că este clar că ne-aţi indus în eroare. (…) Mi se pare o şmecherie. Au depus un proiect aşa cum l-au depus ca să vină la comisiile reunite cu un amendament şi să ne certăm pe buget. Chiar asta cred că a încercat să facă Senatul astăzi. Şi nu justifică cu bază legislativă această solicitare suplimentară de fonduri şi mă întreb de ce’, a spus Andreea Paul.
În replică, Ion Vărgău a afirmat că suplimentarea a fost solicitată ‘pentru aplicarea legii, pentru personalul auxiliar, dar în mare măsură pentru aplicarea creşterilor salariale care sunt substanţiale’.
‘Nu am venit aici să mint. Este un calcul. S-ar putea să ne încadrăm, s-ar putea să consumăm mai mult sau mai puţin’, a mai explicat Vărgău.
Senatorul Marius Isăilă (PSD) a afirmat, la rândul său, că secretarul general al Senatului ar trebui, dacă este nevinovat, să îi facă plângere penală Andreei Paul.
‘Eu înţeleg că ne aflăm în următoarea ipostază: dna. Andreea Paul reclamă faptul că Senatul României minte. În cazul în care se dovedeşte că dvs. aţi minţit, vă duceţi la puşcărie. Dacă nu, vă rog oficial să faceţi plângere penală împotriva dnei. Paul pentru afirmaţiile calomnioase pe care le-a făcut la adresa Senatului’, a spus Isăilă, adresându-i-se lui Ion Vărgău.
Senatul a adoptat, în data de 3 decembrie, o hotărâre prin care bugetul propriu pe anul 2016 aprobat în urmă cu aproximativ o săptămână este majorat de la suma de 129.468 mii lei la suma de 165.919 mii lei.
Potrivit Hotărârii Senatului, adoptată cu 109 de voturi ‘pentru’, bugetul finanţat din resurse de la bugetul de stat se suplimentează cu suma de 36.451 mii lei, iar bugetul de venituri şi cheltuieli pentru activităţile finanţate integral din venituri proprii se majorează cu suma de 194 mii lei, ajungând astfel la 744 mii lei.
În urma modificărilor aduse de senatori bugetului instituţiei, cheltuielilor curente le va reveni suma de 159.119 mii lei, din care cheltuieli de personal 129.987 mii lei, bunuri şi servici 26.500 mii lei şi transferuri – aproximativ 2.600 mii lei. Pentru cheltuielile de capital sunt alocaţi 6.800 mii lei.
Senatul a adoptat, în data de 23 noiembrie, o hotărâre prin care bugetul instituţiei pe anul 2016 era stabilit la valoarea de 129.468 mii lei, această hotărâre fiind publicată în Monitorul Oficial în data de 25 noiembrie.