Conversia creditelor la curs istoric: la clienţii cu rata de peste 50% din venit şi împrumut de maximum 250.000 CHF – Comisii

Comisiile reunite juridică şi de buget-finanţe, din Camera Deputaţilor, au aprobat luni în unanimitate, cu 22 de voturi pentru, un amendament în proiectul legii privind conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni, potrivit căruia cursul de schimb la care se efectuează conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 10 oct. 2016, 16:09
Conversia creditelor la curs istoric: la clienţii cu rata de peste 50% din venit şi împrumut de maximum 250.000 CHF - Comisii

Doar persoanele fizice al căror grad de indatorare depăşeşte 50% din venitul vor putea să facă conversia creditelor în franci la cursul istoric, potrivit unui amendament propus de deputatul PSD Viorel Ştefan şi votat luni de 16 deputaţi din comisiile reunite juridică şi de buget-finanţe, la dezbaterile privind proiectul legii privind conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni. În plus, conversia nu se va aplica contractelor de credit a căror valoare depăşeşte, separat sau cumulat, valoarea de 250.000 de franci elveţieni.

UPDATE – Dragnea: Vom respinge în plenul Camerei amendamentul privind gradul de îndatorare pentru creditele în franci elveţieni

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat pe Facebook, luni, că deputaţii social-democraţi vor vota împotriva amendamentului din Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni care prevede că procedura conversiei poate fi aplicată doar în cazurile în care gradul de îndatorare al celor care au contractat asemenea credite este mai mare de 50%.

”Mâine în plen vom respinge amendamentul privind gradul de îndatorare. Astăzi s-a adoptat raportul comun al Comisiei juridice şi al Comisiei de buget finanţe din Camera Deputaţilor, privind conversia la cursul istoric al creditelor în franci elveţieni, în limita a 250.000 CHF. Mâine raportul ajunge în plen, iar grupul PSD va vota pentru”, a scris Liviu Dragnea.

Zamfir (PNL): Mă aştept ca în plen pragul de îndatorare din proiectul privind conversia creditelor să dispară

Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat luni că forma în care a ieşit de la comisii proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni are un grad de adresabilitate consistent şi se aşteaptă ca în plen să fie eliminat pragul de îndatorare.

‘Vestea este una foarte clară şi anume, asta a anunţat domnul Ciprian Nica, şi anume că s-a renunţat la acel prag. Ca atare, anunţul pe care l-a făcut domnul Nica, ca urmare a deciziei grupului PSD, este să renunţe până la urmă ca acel prag de 50% să fie trecut în lege. Singurul criteriu care rămâne la conversie va fi doar acela al pragului de 250.000 de franci elveţieni. Eu mă aştept ca mâine (marţi – n.r.) la plen acel amendament cu prag de 50% grad de îndatorare să dispară. Vreau să salut felul în care am reuşit să colaborăm şi la această lege, ca şi la legea dării în plată. Eu cred că în acest moment a ieşit o lege bună, nu era cum mi-am dorit eu, fără prag, fără cei 250.000, dar eu cred că în momentul ăsta are un grad de adresabilitate consistent’, a spus Zamfir, iniţiatorul proiectului de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea, care a lucrat cu Zamfir la proiectul de lege, a precizat că ‘este o mare victorie’ faptul că s-a votat proiectul.

‘Există două elemente de amărăciune: gradul de îndatorare de 50% reduce foarte mult adresabilitatea legii şi în al doilea rând pragul valoric de 250.000 de franci elveţieni reduce şi el gradul de adresabilitate a legii. Nu ştiu ce se va întâmpla în practică în legătură cu aceste limitări, pentru că oamenii vor spune: şi eu sunt înşelat, ca şi cel care are un grad de îndatorare de peste 50% sau ca şi cel care are un credit de peste 250.000 de franci elveţieni şi s-ar putea să ne trezim iarăşi cu foarte multe procese’, a menţionat Piperea.

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor Ciprian Nica a declarat luni că va susţine marţi în plen un amendament respins care prevede eliminarea pragului de îndatorare din proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni.

Amendamentul a fost votat de 22 de deputaţi, fără a se înregistra nicio abţinere şi niciun vot contra. Proiectul legii conversiei ar putea intra marţi la vot în plenul Camerei Deputaţilor, scrie News.ro.

Cele mai multe credite ipotecare în franci elveţieni au fost acordate în 2007 şi 2008. La cursul Băncii Naţionale a României (BNR), un franc elveţian valora în jur de 1,9-2 lei în 2007 şi 2,2-2,4 lei în 2008.

Luni, un franc a fost cotat la 4,1265 lei la cursul BNR, nivel de două ori mai mare decât cursul la care s-au acordat creditele.

Proiectul de lege depus în Parlament, care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric din momentul încheierii contractului, va avea un impact asupra sistemului financiar-bancar de 1,8 miliarde lei (400 milioane euro), potrivit deputatului PNL Andreea Paul.

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...