BNR vorbeşte despre comisioanele „imorale” ale băncilor. Care sunt acestea şi cum ar putea să dispară

Economica.net
25 11. 2015
bani_87853945676_38157000_77343600_78938300

Criza financiară şi recesiunea economică au venit în România după o perioadă de boom marcată de împrumuturi cu buletinul şi dezvoltarea pe credit a pieţei imobiliare la preţuri umflate, nerealiste. Alături de costurile mari ale creditului, în contextul clauzelor abuzive cu dobânzi calculate arbitrar şi comisioane dubioase, reducerea dobânzilor, scăderea abruptă a veniturilor populaţiei şi creşterea numărului de falimente au umflat rândurile datornicilor la bănci, muşcând o felie importantă din veniturile şi profiturile industriei financiare. În consecinţă, băncile şi-au schimbat strategia, apelând la comisioane pe conturi curente şi operaţiuni bancare pentru a scoate profit.

UE vrea ca accesul la servicii bancare de bază să devină un drept pentru oricare cetăţean european. Preţul contului de încasări şi plăţi cu servicii de bază este lăsat la latitudinea fiecărui stat membru, care poate opta inclusiv pentru gratuitate. În pachetul de servicii de bază ar urma să intre operaţiuni simple, precum depuneri şi retrageri de numerar, încasări şi plăţi din şi către alte conturi bancare, sau emiterea unui card de debit ataşat contului de bază. UE speră că, prin implementarea acestei directive, va creşte incluziunea financiară şi va ajuta persoanele vulnerabile din cauza îndatorării excesive.

Ruxandra Avram, şef serviciu în Direcţia de Stabilitate Financiară a BNR, averzizează, într-o intervenţie recentă, că directiva UE privind contul de bază ar putea aduce vremuri grele pentru băncile din România.

„Nu mi se pare normal, cel puţin la cardul de debit (…) să îmi cereţi comision de interogare a soldului. Este, din punctul meu de vedere, un comision imoral. Eu îmi încredinţez banii la dumneavoastră, pe ei nu primesc nimic, atâta timp cât ei sunt la vedere, în schimb sunt câteva comisioane inventate şi considerate imorale”, a declarat luni Ruxandra Avram.

Ea le-a transmis băncilor: „O să vină o perioadă dificilă pentru că transpunerea directivei privind contul de plăţi de bază vă va obliga, practic, să vă aliniaţi cel puţin 10 produse în care concurenţa va fi foarte dură”.

Interesante sunt şi comisioanele ascunse de retragere numerar de la bancomate, despre care ECONOMICA.NET a povestit aici.

Directiva europeană prevede totodată că fiecare cetăţean european va putea compara obiectiv şi transparent costurile pachetului de servicii bancare de bază oferit de orice bancă din UE.

„Este creat în scopul creşterii competitivităţii şi creării posibilităţii tuturor prestatorilor de servicii de a-şi oferi serviciile de oriunde şi va trebui, peste noapte, să deveniţi şi competitivi inclusiv în ceea ce înseamnă comisioane şi costuri aplicate consumatorilor”, a mai avertizat Ruxandra Avram de la BNR.

În continuare, lista comisioanelor de interogare sold, descrise mai sus drept imorale: