Ce influenta poate avea asupra profitatibilitatii bancilor majorarea taxelor si comisioanelor?
Cresterea creditelor neperformante in conditiile in care devine tot mai dificila fructificarea/plasarea resurselor atrase de la clientela, pune bancile intr-o situatie exceptionala care obliga la masuri exceptionale: cresterea taxelor si comisioanelor.
Sigur ca in contextul in care atragerea de noi clienti a devenit o mare problema, masura inversa, respectiv scaderea comisioanelor bancare, ar putea avea un efect benefic. Insa nimeni nu (mai) vrea sa riste. Modelul de business cvasigeneralizat in sistem este „cutting costs”.
Din perspectiva retelei de ATM-uri, alimentarea cu numerar, mentenanta terminalelor si fiecare tranzactie in parte au un cost pentru banca. Inclusiv in cazul interogarilor de sold.
Daca, pentru a mai diminua din costuri, s-ar lua in calcul majorarea comisionului de interogare sold la ATM, la un 0,5 Euro per interogare, sistemul bancar ar inregistra un plus la venituri de cel putin 50 mil. Euro anual. Exact suma care ar fi permis sistemului bancar sa fie pe profit la jumatatea acestui an. Potrivit datelor BNR, la 30 iunie 2012, 23 de banci inregistrau un profit de 870 mil. lei iar 18 banci o pierdere de 1,1 mld. lei, arata o analiză a celor de la Nocash.
In graficul de mai jos se observa ca numai in cazul a sapte banci, tranzactiile de interogare sold la ATM au fost de aproximativ 110 mil. interogari in 2011 si s-au ridicat la 52 mil. in primele sase luni din acest an. Pentru bancile care au fost luate in calcul, tranzactiile de interogare sold la ATM detin intre 30% si 60% din totalul tranzactiilor cu carduri care cumuleaza retrageri numerar, transferuri sau plati rate/facturi la ATM si plati la POS.
De asemenea, bancile ar putea obtine venituri suplimentare odata cu introducerea unui comision minimal si asupra tranzactiilor de plati facturi, prin direct debit sau la ATM. Se va pastra insa gratuitatea operatiunilor de plata facturi doar pe canalele alternative de banca la distanta, Internet&mobile/phone banking.
Teoretic, luand in calcul numarul de tranzactii din prezent, aceste masuri ar genera pentru banci un plus la venituri care ar putea depasi 100 milioane Euro anual. Practic, introducerea majorarilor ar duce la o schimbare a comportamentului clientilor care, cel putin din prisma interogarilor de sold, va insemna o contractie imediata a tranzactiilor. Efectul va fi insa benefic asupra tranzactiilor bancare la distanta.
Cert este ca bancile au trecut deja la implementare acestei strategii din aceasta toamna. La BCR, interogarile de sold erau deja taxate cu 0,2 RON/tranzactie. Schimbarea strategiei consta in faptul ca, incepand cu luna august a.c., banca nu mai tipareste soldul pe chitanta de retragere numerar de la ATM. In urma eliminarii acestei facilitati, banca se asteapta la cresterea tranzactiilor de interogare sold la ATM si, implicit, la cresterea veniturilor din comisioane. In plus, pentru interogarile de sold efectuate cu card BCR la ATM-ul altei banci (acolo unde exista certificare), pana in prezent clientii nu erau taxati. De curand s-a introdus un comision de 2.5 RON pentru astfel de interogari.