Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar, convocat mâine pe subiectul cărnii de cal

Economica.net
14 02. 2013
carne_de_vita_19254100

„Deoarece este vorba despre siguranţă, aş dori să profit de ocazie pentru a-i asigura pe cetăţenii Uniunii Europene că urmăresc îndeaproape situaţia apărută în ultimele zile în unele state membre ale UE referitor la etichetarea frauduloasă a cărnii de cal prezente în anumite produse alimentare. Din momentul notificării Comisiei Europene, serviciile mele au colaborat cu autorităţile naţionale în scopul identificării şi abordării corespunzătoare a cauzei care a generat această situaţie. Lucrăm în mod special cu autorităţile franceze, române, olandeze, luxemburgheze şi britanice şi am convocat întrunirea Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar în şedinţă extraordinară în această vineri, pentru a discuta situaţia respectivă cu toate statele membre”, a spus Tonio Borg, citat într-un comunicat oficial.

Potrivit acestuia, sistemul de siguranţă alimentară al UE este unul dintre cele mai sigure din lume.

„Datorită acestui sistem şi capacităţii sale de a asigura trasabilitatea integrală a produselor, autorităţile naţionale au posibilitatea de a investiga în acest domeniu pentru a găsi cauza problemei. Regulile europene privind trasabilitatea le-au permis statelor membre să descopere rapid originea şi lanţul de distribuţie al produselor frauduloase. La rândul său, sistemul de alertă rapidă al UE face posibilă difuzarea informaţiilor legate de investigaţiile efectuate în cadrul acestui scandal în toate cele 27 de state membre. Sper ca investigaţiile efectuate la nivel naţional să dezvăluie curând vinovaţii”, a mai spus oficialul CE.

El mulţumeşte preşedinţiei irlandeze, care organizează astăzi o reuniune cu miniştrii de resort în scopul analizării situaţiei existente şi al identificării acţiunilor care ar trebui întreprinse.

„Comisia Europeană este pregătită să acorde asistenţă de orice natură. Vom continua să coordonăm situaţia atât la nivel politic, cât şi tehnic, punând accentul pe acordarea de sprijin statelor membre în vederea recâştigării încrederii consumatorilor”, a mai spus Tonio Borg.

Ministrul britanic al Alimentaţiei, Owen Paterson, îndeamnă Uniunea Europeană să acţioneze „rapid” în cazul scandalului cărnii de cal, informează AFP.

„Este necesară o soluţie rapidă”, a declarat Paterson la reuniunea de la Bruxelles.

Paterson s-a declarat favorabil efectuării de teste ADN pentru verificarea cărnii din produsele semipreparate.

Miniştrii europeni ai Agriculturii se reunesc miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.

Reuniunea începe la ora 18.00 (19.00, ora României), după ce marţi au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.

Reuniunea de miercuri este prezentată ca „informală” şi nu sunt aşteptate măsuri concrete. „Dar va permite un schimb de idei între statele membre cele mai afectate, în special Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, România şi Polonia”, a anunţat preşedinţia irlandeză a UE.

Comisia Europeană va fi reprezentată de comisarul pentru Sănătate şi Protecţia consumatorilor, Tonio Borg, şi de un reprezentant al comisarului UE pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Subiectul va fi dezbătut vineri la nivelul experţilor UE şi cu ocazia Consiliului european pentru agricultură, pe 25 februarie, la Bruxelles.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 – 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.