Comitetul Reprezentanţilor de la FP recomandă acţionarilor prelungirea mandatului pentru Templeton
„Comitetul Reprezentanţilor recomandã acţionarilor să aprobe în principiu un mandat pentru FTIML în calitate de Administrator Unic şi Administrator al Fondului începând cu 30 septembrie 2014.
Dacă acţionarii vor urma recomandările Comitetului Reprezentanţilor, atunci acesta din urmă va avea în vedere toate propunerile acţionarilor la negocierea noului contract de cdministrare a investiţiilor sau reînnoirea celui existent, după caz. Rezultatul acestor recomandări va fi prezentat de către Comitet acţionarilor în cadrul următoarei Adunări Generale Anuale a Acţionarilor”, se arată în documentul cu recomandarea Comitetului.
Printre considerentele invocate de Comitetul Reprezentanţilor pentru înaintarea redomandării se numără reducerea discountul pentru acţiunile FP la mai puţin de 35% la 30 septembrie 2013, faţă de media de 56% în 2011.
Comitetul a constatat promovarea de către administratorul Fondului a standardelor ridicate în domeniul transparenţei corporatiste şi dezvăluirii informaţiilor şi consideră că reprezintă un beneficiu atât pentru acţionarii FP cât şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital din România.
De asemenea, Templeton a demonstrat Comitetului angajamentul de a se implica în societăţile în care se investeşte şi a observat majorarea participaţiei în cadrul Fondului a investitorilor instituţionali, de la 21% (februarie 2011) la 67% (iunie 2013). Acest fapt a contribuit la lichiditatea acţiunilor Fondului în beneficiul tuturor acţionarilor şi a fost benefic pentru atragerea investiţiilor de portofoliu în societăţile româneşti.
Pe de altă parte, fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al FP, a propus prelungirea cu doi ani a mandatului Franklin Templeton, care însă va trebui să îndeplinească două ţinte legate de active şi distribuirea de bani către acţionari.
Elliott Associates deţine peste 18% din acţiunile Fondului Proprietatea, fiind cel mai mare acţionar.
Acţionarii urmează să decidă de principiu, în AGA din 22 noiembrie, dacă prelungesc mandatul de administrator al companiei americane Franklin Templeton sau Comitetul Reprezentanţilor va începe procesul de selectare a unui nou administrator. Mandatul Franklin Templeton expiră la finalul lunii septembrie a anului viitor.
„În măsura în care este permis de legea şi reglementările aplicabile, onorariul total care va fi plătit către Franklin Templeton va include un onorariu de bază în funcţie de capitalizarea de piaţă a societăţii (cum este calculat în prezent – n.r.) şi un onorariu suplimentar variabil în funcţie de valoarea distribuirilor excepţionale către acţionari în perioada de referinţă (incluzând, de execmplu, răscumpărări ale acţiunilor, oferte publice de răscumpărare, reduceri ale capitalului social cu restituirea către acţionari a unei cote-părţi din contribuţiile acestora, dar excluzând distribuirile obişnuite de dividende). Valorile şi detaliile specifice ale onorariilor vor fi negociate de Comitetul Reprezentanţilor”, se arată într-o solicitare de completare a ordinii de zi a AGA transmisă de Manchester Securities şi publicată de Fondul Proprietatea pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Elliott Associates a propus şi la începutul anului trecut introducerea unui comision suplimentar (1,5%) pentru administratorul Fondului Proprietatea calculat în funcţie de sumele rezultate din vânzarea de active şi distribuirea banilor către acţionari. Comisionul respectiv a fost respins, însă, la începutul acestui an de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), întrucât onorariul ar încălca termenii conveniţi la licitaţia pentru numirea administratorului FP.
Pentru noul contract de administrare, Elliott Associates propune includerea unor criterii de performanţă, printre care un discount de cel mult 15% între preţul acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă şi valoarea activului net pe acţiune, pentru minim două treimi din şedinţele bursiere din perioada 1 octombrie 2014 şi 30 iunie 2015.
În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate la 0,788 lei, existând o diferenţă de 32% faţă de activul net pe acţiune de la finalul lunii septembrie, de 1,161 lei.
În AGA programată pentru 22 noiembrie acţionarii urmează să discute şi o propunere a Franklin Templeton privind reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, şi distribuirea banilor acţionarilor. Un alt subiect pe ordinea de zi este aprobarea unui nou program de răscumpărare de acţiuni.
La sfârşitul lunii septembrie, investitorii instituţionali străini deţineau 57,06% din acţiunile Fondului Proprietatea. Al doilea mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, cu o participaţie de puţin peste 5% din capital, iar compania de administrare a investiţiilor City of London are 4,87% din acţiuni.
Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.