Commerzbank devine astfel prima mare bancă comercială care optează pentru o astfel de măsură care în opinia sa îi va încuraja pe marii clienţi să-şi mute lichidităţile în investiţii alternative. În schimb, persoanele fizice şi companiile mici şi mijlocii nu vor fi afectaţi de această schimbare, scrie Agerpres.
‘Ne rezervăm dreptul de a percepe comisioane de la unii din clienţii corporate mari pentru lichiditatea depusă peste un anumit prag’, a informat Commerzbank într-un comunicat. ‘Motivul pentru această decizie îl constituie depozitele negative la depozite introduse de BCE’, a adăugat banca germană.
Citeşte şi S-a întâmplat. O bancă nemţească devine prima din Europa care pune dobânzi negative la depozite
În încercarea de a stimula inflaţia în zona euro, în luna iunie a acestui an BCE a devenit prima mare bancă centrală din lume care a introdus dobânzi negative la depozitele bancare, ceea ce însemnată că băncile comerciale plătesc pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin. În luna septembrie, BCE a dus această dobândă şi mai mult în zona negativă până la minus 0,2%.
Commerzbank este prima mare bancă germană care percepe comisioane de la cei cu depozite mari. Deutsche Bank a informat că nu are planuri privind introducerea de comisioane pentru marii deponenţi, dar că oferă clienţilor importanţi alternative de investiţii pentru plasarea lichidităţilor de exemplu depozite la termen.
Dobânzile negative au ajuns să afecteze şi clienţii de retail ai băncilor. Deutsche Skatbank a devenit prima bancă din Europa ce va taxa depozitele, cu o rată de 0,25% pe an, semn că politica Băncii Centrale Europene are efecte nefaste asupra economisirii.
Deutsche Skatbank va taxa cu 0,25% pe an depozitele de peste 500.000 de euro ale clienţilor, începând cu 1 noiembrie, potrivit unui anunţ făcut de bancă şi preluat de presa germană. Aceasta este prima bancă europeană care ia o măsură atât de drastică, care va afecta atât clienţii persoane fizice cât şi companiile. Pentru depozitele mai mici, banca oferă o bonificaţie de doar 0,1% pe an, sub rata inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană se luptă cu sârguinţă să o facă mai mare.
Decizia băncii germane poate părea sinucigaşă, în condiţiile în care clienţii au libertatea să se mute cu banii la altă bancă. Asta doar dacă Deutsche Skatbank va rămâne pe viitor singura bancă cu dobânzi negative la depozite. Însă, şansele sunt ca aceasta să devină o tendinţă, iar pentru asta este resposabilă BCE.