Compania aeriană portugheză TAP va fi privatizată în 2024

Procesul de privatizare al companiei aeriene portugheze de stat TAP, va dura câteva luni, şi ar urma să fie finalizat anul viitor, susţine ministrul de Finanţe Fernando Medina, transmite Reuters.
AGERPRES - Dum, 16 iul. 2023, 16:14
Compania aeriană portugheză TAP va fi privatizată în 2024

Recent, Guvernul de la Lisabona anunţase că procesul de vânzare va începe până în octombrie, în loc de iulie, aşa cum era planificat iniţial.

Medina a declarat: „Executivul va căuta să aprobe privatizarea cât mai curând posibil, dar este dependent din punct de vedere juridic de doi consilieri independenţi care stabilesc valoarea companiei aeriene”.

Compania holding de stat Parpublica a angajat săptămâna trecută fima Ernst & Young Banco Finantia din Portugalia pentru a evalua TAP.

„Este o tranzacţie importantă, conform standardelor interne şi chiar a celor internaţionale … procesul de privatizare va dura câteva luni şi nu va fi finalizat anul acesta”, le-a spus jurnaliştilor Medina.

Guvernul de la Lisabona anunţase că intenţionează să păstreze o participaţie strategică în operatorul aerian, care este acum în proces de restructurare.

Cel puţin trei mari companii aeriene globale – IAG, Lufthansa şi Air France-KLM – se află printre printre potenţialii cumpărători.

În primul semestru din 2023, TAP a transportat 7,58 milioane de pasageri, un avans de 30% faţă de perioada similară din 2022, dar uşor sub nivelul de dinaintea pandemiei, chiar dacă numărul de turişti este deja peste nivelul din 2019.

În primul trimestru din 2023, TAP a înregistrat pierderi nete de 57,4 milioane de euro, un declin de peste 50% faţă de pierderile perioada similară din 2022, în urma majorării numărului de pasageri.

Te-ar mai putea interesa și
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul......
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga ...