„La baza dezvoltării unui astfel de parteneriat stă o decizie a Comisiei Europene (262/2016), prin mecanismul de asociere „pari-passu”, în cadrul testului investitorului privat. Acest cadru permite colaborarea dintre public şi privat în limitele unui plan de afaceri, creat astfel încât să acţioneze ca oricare operator din piaţă, indiferent de domeniul avut în vedere,” se arată într-un comunicat al Primăriei.
În acest sens, Air Oradea a contractat societatea Price Waterhouse Coopers Romania, care a mai desfăşurat şi a trecut prin procesul de aprobare teste ale investitorului privat pentru CEC Bank şi planul de reorganizare al Tarom.
„Firma respectivă va realiza documentaţia tehnico-economică pe baza principiilor generate, publicarea condiţiilor de participare pe site-urile Primăriei Oradea şi a Consiliului Judeţean Bihor, precum şi a unui anunţ într-o revistă de business cu acoperire naţională, selectarea din ofertele depuse, realizarea planului de afaceri şi a testului investitorului privat pentru partenerul şi planul realizat, aprobarea acestui plan în legislativele locale, dacă testul operatorului este conform cu prevederile legale mai sus amintite şi operarea propriu-zisă a zborurilor. Estimăm ca până în luna decembrie să avem finalizată această procedură şi la finalul aceleiaşi luni să avem selectat un operator pentru zborurile care vor fi reluate din primăvară pe aeroportul din Oradea”, a explicat primarul Florin Birta, într-o conferinţă de presă.
În 2021, Municipiul Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au căutat opţiuni pentru dezvoltarea unor frecvenţe mai dese către Bucureşti şi pentru zboruri internaţionale regulate şi în regim de charter, pe tot parcursul anului.
În urma analizei unor experienţe de bună practică din Europa, cele două autorităţi locale au înfiinţat compania Air Oradea, ca soluţie pentru dezvoltarea conectivităţii aeriene.
Edilul a explicat şi motivele pentru care, până în acest moment, Air Oradea nu a devenit operabilă, menţionând că sectorul aviatic s-a confruntat cu o lipsă acută de personal ca urmare a pandemiei, dar şi pentru că există o capacitate redusă de livrare a aeronavelor în contextul cererii în creştere.
În vederea realizării de către Air Oradea, prin consultantul selectat, a documentaţiei tehnico-economice care va sta la baza procedurii publice de selecţie, au fost aprobate şi principiile minime de selecţie, urmând ca acestea să fie detaliate de către consultant în vederea publicării intenţiei şi selectării posibilului partener.
În ceea ce priveşte cerinţele, Air Oradea şi partenerul privat vor trebui să asigure zboruri de la Oradea la Bucureşti şi la Londra, precum şi o cursă de tip charter, să aibă o flotă formată din minimum 5 aeronave de tip „jet” fie în proprietate, fie închiriate, să îşi asume deschiderea a minimum 3 destinaţii (două curse de linie, una charter), cel puţin 5 zboruri / săptămână pe ruta Oradea – Bucureşti, tur-retur şi cel puţin 3 zboruri săptămânal pe ruta Oradea – Londra, tur-retur. De asemenea, câştigătorul va trebui să opereze şase luni pe an o cursă charter, destinaţia urmând să fie stabilită în funcţie de cele mai populare destinaţii printre orădeni.
De asemenea, autorităţile din Oradea solicită ca ofertantul să aibă cel puţin 3 ani de experienţă în domeniul operării de curse aeriene pentru pasageri pe rute interne şi internaţionale şi să aibă o cifră de afaceri de cel puţin 50 de milioane de euro în anul financiar anterior.
Sursa foto: Aeroportoradea.ro