Scandalul, care a dus la retragerea unor produse de la comercializare şi a zdruncinat încrederea în vastul complex alimentar european, a izbucnit luna trecută, după ce în urma unor teste efectuate în Irlanda s-a descoperit carne de cal în burgeri de vită congelată produşi de firme din Irlanda şi Marea Britanie şi vânduţi în lanţuri de supermarketuri, inclusiv Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie.
Criza a implicat comercianţii, detailişti, intermediarii, procesatorii şi abatoarele în mai multe ţări din UE, din Franţa şi Irlanda până în Cipru şi România.
Societatea Compass, care furnizează anual 4 miliarde de porţii alimentare, a anunţat vineri că a vândut burgeri de vită furnizaţi de firma irlandeză Rangeland Foods în Irlanda şi Irlanda de Nord. Testele efectuate de Compass au arătat ‘un nivel minor de ADN de cal’ în această carne, produsele fiind în prezent retrase de la comercializare.
La rându său, societatea Whitbread, care deţine Costa Coffee, lanţurile de restaurante Beefeater şi Brewers Fayre şi lanţul hotelier Premier Inn, afirmă că a găsit ADN de cal în carnea de vită şi în lasagna.
Agenţia britanică de reglementare în domeniul alimentar FSA (Food Standards Agency) a anunţat vineri că a descoperit 29 de teste pozitive în cele 2501 de mostre de produse de carne etichetate ca fiind de vită pe care le-a solicitat de la retaileri din Marea Britanie, certificând aşadar prezenţa cărnii de cal.