Compania care se ocupă de comerţul online pentru Samsung, Coca-Cola, Pepsi şi alţi giganţi mondiali vine în România

Compania braziliană de software VTEX, care se ocupă de comerţul online pentru branduri ca Samsung, Coca-Cola, Pepsi sau Avon, intră pe piaţa din România. Mariano Faria, CEO-ul VTEX, crede că România are toate atuurile să ajungă o forţă regională în ecommerce, iar principalul obstacol în calea creşterii ţine de mentalităţile din industrie.
Economica.net - Dum, 17 sept. 2017, 19:45
Compania care se ocupă de comerţul online pentru Samsung, Coca-Cola, Pepsi şi alţi giganţi mondiali vine în România

VTEX s-a născut în 1999 în Brazilia, dar istoria companiei începe cu adevărat să devină interesantă în 2007, când gigantul american Walmart, cel mai mare retailer din lume, a angajat compania să-i dezvolte o platformă de ecommerce. În 2011 VTEX a intrat în Argentina, iar în 2015 s-a extins pe piaţa din Statele Unite. În 2017 au ajuns şi în Europa.

„Intrarea în Europa de Est este cea mai bună decizie. Marea Britanie este astăzi una dintre cele mai avansate pieţe din lume în ecommerce, însă dacă ne uităm la următorii cinci ani, 70% din creştere va veni din ţările emergente. Deci aici vrem să fim, pentru că retailerii şi brandurile de aici vor lua cele mai interesante decizii, vor trebui să se mişte rapid şi vor avea nevoie de soluţii de ecommerce adaptate pentru condiţiile de pe pieţele emergente”, a afirmat Mariano Faria într-un interviu pentru ECONOMICA.NET.

El admite că „să angajezi un inginer software în România este mai ieftin”, însă subliniază că VTEX nu a venit la Bucureşti pentru mâna de lucru accesibilă.

„Multe companii străine vin în România pentru că aici găsesc mână de lucru ieftină. Nu este valabil şi în cazul nostru. Suntem interesaţi de România pentru că este o piaţă cu un potenţial excelent şi va fi una dintre pieţele cu cea mai mare creştere a sectorului de ecommerce în următorii ani. Trebuie să fim lideri în Europa de Est, iar România este o piaţă naturală pentru noi”.

România, lider regional în ecommerce?

„Mulţi retaileri şi multe branduri vor ajunge să vândă din România în Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Moldova şi aşa mai departe. De ce nu vând companiile din România în străinătate? Din cauza costurilor: o platformă de ecommerce prin care să vândă afară este, acum, prea scumpă”, a adăugat CEO-ul VTEX, care promite costuri mult mai mici faţă de soluţiile existente pe piaţă.

„Firmele din România ezită să investească în ecommerce din cauza cheltuielilor mari necesare pentru adaptarea software-ului, pentru implementare la client, şi din cauza perioadelor lungi de timp de care este nevoie pentru dezvoltarea proiectelor după modelul consacrat. Asta pentru că modelul consacrat pe pieţele din Vest, platformele software care vin de acolo, nu sunt adecvate pentru pieţe emergente, cum este România”, crede Faria.

Platformele de ecommerce predominante în ţările dezvoltate nu sunt potrivite pentru businessul de pe pieţele emergente în principal deoarece presupun costuri de implementare, adaptare şi interconectare cu software separat care umflă nejustificat investiţia, prelungesc perioada necesară pentru dezvoltarea unui magazin şi presupun o anumită rigiditate a produsului în timp – orice schimbare presupune costuri suplimentare şi efort din partea clientului, pe lângă taxele permanente de hosting şi mentenanţă – a explicat Faria.

VTEX propune o platformă integrată completă, în cloud, unică la nivel global (oricare client al companiei, indiferent cât de mic, primeşte acelaşi software ca jucătorii mari), şi se diferenţiază inclusiv prin pricing şi modul în care abordează relaţia cu clientul. Compania percepe doar un comision din vânzări, fără alte investiţii necesare din partea clientului, astfel că trebuie să acţioneze şi ca un consultant, cu sfaturi şi soluţii prin care să crească vânzările magazinelor online şi implicit încasările VTEX.

„Dacă compania ta depinde direct de vânzările clienţilor ei atunci interesele sunt aliniate perfect. Trebuie să le aduci expertiza de care au nevoie pentru a vinde mai mult. Atunci când vinzi proiecte mari sau licenţe software, nu prea contează ce urmează după ce faci vânzarea. Trebuie să vinzi în continuare proiecte, nu să vii cu expertiza de care are nevoie clientul, nu e în interesul tău să-l sfătuieşti cum să eficientizeze”, a adăugat CEO-ul companiei braziliene.

Faria a precizat că preţul soluţiei VTEX este de la 3% din vânzări în cazul celor mai mici clienţi până la 0,5% din vânzări pentru giganţii ca Walmart, faţă de 7,2% din vânzări în medie în cazul platformelor on premise.

Compania susţine că poate da drumul unui magazin online complet nou în România în maximum trei luni, faţă de 6-8 luni câd durează în prezent.

„În România, implementarea unui proiect de ecommerce durează între şase şi opt luni dacă totul merge bine. Ceea ce facem pentru Miniprix (primul client din România al VTEX – n.r.) va fi live, integrat complet, în cel mult trei luni”, susţine CEO-ul companiei braziliene.

„Credem că vom schimba regulile jocului în România, că vom aduce piaţa la un nou nivel de maturitate şi că vom aduce pe piaţa internaţională companiile, retailerii şi brandurile din România. România are profil de lider în ecommerce în Europa de Est, iar în regiune sunt foarte mulţi bani în ecommerce”, crede Faria.

Şefului VTEX nu-i e frică nici de calitatea infrastructurii rutiere din România, deoarece costurile suplimentare generate de drumurile proaste ar fi amortizate prin alte avantaje specifice pieţei, cum ar fi mâna de lucru ieftină, nici de incertitudinea politică ce planează asupra UE în contextul Brexitului. „Ne-am lovit de un context politic dificil şi în Argentina. Am ajuns acolo la apogeul guvernării socialiste, când toată lumea credea că suntem nebuni, nicio companie nu vroia să investească acolo. După trei ani, Argentina era piaţa cu cea mai rapidă creştere a comerţului electronic la nivel mondial – va depăşi Brazilia în următorii cinci ani. Ecommerce-ul este calea naturală pe unde ieşi din criză. Şi dacă investeşti în perioada de criză şi îţi asiguri o poziţie solidă, vei fi acolo la final să profiţi de ieşirea din criză”.

VTEX gestionează 2.000 de magazine online în 17 ţări, cu vânzări cumulate de peste 2 miliarde de dolari. Compania are o echipă de 150 de ingineri software. Printre clienţii companiei se numără Samsung, Walmart, Coca-Cola, PepsiCo, Avon, Calvin Klein, C&A, Danone, Disney, Electrolux, Levi’s, L’Oreal, GE Appliances, MetLife, Nestle, Nokia, Lego, Sony, Pierre Cardin, Timberland şi Whirlpool.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...