Compania care vrea să construiască aeroport în sudul Bucureştiului, interesată de clădirea „fantomă” deţinută de TAROM

Compania South Development Group (SDG) este interesată de clădirea F şi terenul aferent pe care TAROM le deţine în apropierea aeroportului Henri Coandă.
Andrada Ghira - vin, 09 apr. 2021, 10:36
Compania care vrea să construiască aeroport în sudul Bucureştiului, interesată de clădirea

South Development Group (SDG), care a anunţat la începutul acestui an că a semnat cu fondul Trillium pentru dezvoltarea aeroportului Constantin Brâncuși din sudul Bucureștiului, este interesată de clădirea pe care TAROM o deţine la aeroportul din Otopeni, şi care a fost scoasă la închiriere încă din 2020.

„Consiliul de Administraţia ia act de adresa transmisă de către SDG prin care îşi exprimă interesul pentru o colaborare în vederea dezvoltării clădirii Corp F TAROM şi a terenului aferent şi mandatează pe directorul general al companiei să demareze proceedura de negociere în acest sens”, se arată în Monitorul Oficial. Economica.net a încercat să ia legătura cu SDG pentru mai multe informaţii, însă fără succes.

Angajează consultant care să spuncă ce variantă este mai bună

TAROM spune însă că se află la stadiul de selectare a unui consultant care să spună cum se poate obţine maximul din această clădire.

„Începând cu luna ianuarie a anului 2021, o societate comercială și-a manifestat interesul față de anunțul publicat pe site-ul TAROM, societatea exprimând-și dorința de a exploata posibilitățile de colaborare în vederea dezvoltării clădirii de birouri și a terenului adiacent, dorind a încheia un contract de închiriere sau cesiune între părți. În prezent se află în derulare o procedură de atribuire cu privire la selectarea unui consultant în vederea definirii modului în care TAROM își poate maximiza beneficiile ca urmare a valorificării imobilului la care faceți referire în solicitare, respectiv sediul administrativ al companiei TAROM”, a răspuns compania la solicitarea Economica.net. 

TAROM a tatonat piaţa

În vara lui 2017, TAROM vroia să renoveze clădirea. A lansat o licitaţie pentru achiziţia de servicii de proiectare/reabilitare a clădirii F, însă nimic nu s-a  mai concretizat. În acelaşi an, un raport al Curţii de Conturi a criticat modul în care sunt cheltuiţi banii operatorului aerian şi a vorbit inclusiv despre clădirea ale cărui etaje sunt nefolosite.

În 2018, compania a vrut să exploreze piaţa şi a pus anunţ de închiriere.

Clădirea  se află în proprietatea companiei și este formată din trei tronsoane. Fundațiile sunt continue, tălpi-grinzi, iar sistemul structural al clădirii este alcătuit din cadre de beton armat. Clădirea are cinci niveluri: demisol, parter și trei etaje. Suprafața totală desfășurată este de 15.731,40 mp, iar terenul adiacent are o suprafața totală de 18.277mp, potrivit operatorului.

Cine este South Development Group

SDG este o companie fondată în 2018, iar printre acţionarii ei se numără Radu Tănăsescu, managing partner în cadrul Coldwell Banker, dar şi omul de afaceri Huseyin Karali, unul dintre fondatorii companiei de construcţii Synergy. Un alt acţionar este şi Andrew Clive Stear, cel care a condus operaţiunile imobiliare ale RED Management pe plan local. Dezvoltatorul imobiliar avea planuri de circa 750 de milioane de euro în România, însă a reuşit să construiască doar două malluri. Unul dintre ele, Armonia Brăila, a falimentat. Celălalt, Armonia Arad, a fost vândut chiar înainte de criză către Immofinanz.

SDG se poziţionează ca o companie care investeşte în infrastructura aeroportuară. La începutul anului a anunţat un plan de dezvoltare a unui aeroport în partea de sud a Capitalei, cu mai multe clădiri de birouri. Planurile sunt ambiţioase şi includ şi un centru de afaceri şi expoziţional, dar şi o componentă rezidenţială.

13 ani de pierderi

La fel ca toate companiile aeriene din lume, TAROM a fost afectată de pandemia de COVID-19 în 2020. Mai mulţi operatori, printre care şi TAROM, au cerut aprobare de la Comisia Europeană pentru ajutoare de stat pentru peroadele în care au avut de suferit pierderi. Pandemia a prins compania naţională într-o situaţie critică din punct de vedere financiar. 2020 este 13-lea an de pierderi, cu un minus de 454 de milioane de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat.

CITEŞTE ŞI Pierderi de 454 milioane de lei şi venituri la jumătate pentru TAROM în 2020, al 13-lea an pe pierdere pentru compania națională

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...