La mai puţin de 24 de ore de la întreruperea activităţii, compania Chevron şi-a reluat activitatea pe suprafaţa pe care o deţine în concesiune în localitatea Siliştea-Pungeşti, într-o primă fază lucrându-se la reîngrădirea celor 20.000 metri pătraţi de teren, după ce, cu o zi în urmă, manifestanţii care se opun explorării şi exploatării gazelor de şist au distrus în întregime gardul împrejmuitor.
„Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. Compania intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare folosind tehnologii convenţionale EV-2 conform permiselor pe care le-a obţinut la începutul lunii octombrie. Respectăm dreptul persoanelor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii”, se arată în comunicatul oficial de către societatea Chevron România.
Compania Chevron şi-a suspendat activitatea sâmbătă la prânz, după ce zeci de protestatari au intrat pe terenul companiei şi au dărâmat gardul împrejmuitor în proporţie de 90 la sută.
În urma incidentelor, compania petrolieră a făcut reclamaţie la Poliţie prin care solicită declanşarea unei anchete şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.
La ora transmiterii acestei ştiri, în zona localităţii Siliştea jandarmii asigură ordinea în zonă, fără ca protestatarii să se mai adune pentru a manifesta împotriva gazelor de şist.
Forţele de ordine au format filtre pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, fiind legitimate toate persoanele care circulă în zonă.
Circa 400 de persoane au declanşat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.
Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron.
Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: „Jandermeria apără hoţia”, „Jos Guvernul”, „Trădătorii”, „Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm”.
La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.
Iniţial, protestul a fost paşnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre în camioanele companiei Chevron şi să dărâme gardurile proprietăţii acesteia.
Luni, Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti, ziua fiind marcată de proteste ale localnicilor, care au încercat să împiedice accesul utilajelor companiei, şi incidente între aceştia şi jandarmi.
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
Aproximativ 500 de persoane au protestat şi în 16 octombrie în zona localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, unde compania Chevorn intenţionează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui. Localnicii au blocat atunci drumul judeţean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi şi un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat şi pe timpul nopţii, zona fiind numită „tabără de rezistenţă de la Pungeşti”.
Ulterior, reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.