Compania de asigurări Generali nu este îngrijorată că ar putea deveni o ţintă de preluare

Economica.net
26 04. 2020
generali_building_1_580x358_41877200

În întrebările adresate investitorilor postate pe site-ul său înaintea Adunării Generale a Acţionarilor de săptămâna viitoare, asigurătorul a precizat că „este la un nivel extrem de solid din punct de vedere operaţional şi financiar, precum şi în ceea ce priveşte capitalul şi guvernanţa”.

În ultimele săptămâni, capitalizarea bursieră mai redusă a Generali a alimentat speculaţiile că ar putea deveni o ţintă de preluare, printre companiile interesate fiind amintite AXA (Franţa) sau Zurich Insurance (Elveţia).

Un comitet parlamentar pe probleme de securitate a examinat luna trecută structura acţionariatului principalelor grupuri financiare italiene, analizând posibile schimbări la UniCredit şi Generali, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Pe fondul incertitudinilor provocate de pandemia de noul coronavirus (COVID-19), acţiunile companiile listate la Bursa de la Milano au scăzut în ultimele săptămâni, sporind temerile că principalele instituţii financiare italiene ar putea fi preluate de firme străine. Aceste îngrijorări au determinat Guvernul să-şi extindă atribuţiile speciale pe care le are în sectoarele considerate strategice – pentru a include băncile şi asigurările.

Generali, al cărui cel mai mare acţionar este grupul financiar milanez Mediobanca, este deţinut în proporţie de 28,5% de un grup de investitori italieni, inclusiv miliardarul Leonardo Del Vecchio, care este şi principalul acţionar al Mediobanca.

Generali a reiterat că nu există motive care să pună la îndoială stabilitatea grupului, chiar dacă încă este nesigur impactul epidemiei.

Luna aceasta, Generali a confirmat că va plăti dividende pentru rezultatele de anul trecut, datorită unei poziţii puternice de capital, dar le va împărţi în două tranşe, pe fondul incertitudinile provocate de pandemie.

Prima tranşă, de 0,50 euro pe acţiune, va fi plătită în mai. Restul de 0,46 euro per titlu ar urma să fie plătit până la finalul anului, în funcţie de evaluarea de către Baord-ul companiei a nivelului capitalului şi a cerinţelor autorităţilor de reglementare, a informat Generali.

Anunţul vine după ce Autoritatea Europeană de Supervizare a Asigurărilor şi Pensiilor Ocupaţionale (EIOPA) a anunţat că firmele de asigurare şi de reasigurare din Uniunea Europeană ar trebui să suspende temporar plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni, să ia în considerare amânarea bonusurilor şi să asigure continuitatea serviciilor în timpul pandemiei.

Epidemia a afectat economia şi a sporit numărul solicitărilor pentru despăgubiri, în urma anulării călătoriilor şi evenimentelor.

„Această abordare prudentă trebuie de asemenea să se aplice şi politicilor de remunerare variabile”, apreciază EIOPA.

Asigurătorii trebuie să revizuiască actualele politici de remunerare, practicile şi bonusurile şi să se asigure că ele reflectă „planificarea prudentă a capitalului” şi actuala situaţie economică, consideră EIOPA.

Generali, prezent şi în România, este unul dintre cei mai mari furnizori globali de asigurări şi management al activelor. Înfiinţat în 1831, este prezent în 50 de ţări, cu un venit total din prime de peste 69,7 miliarde de euro în 2019. Cu aproape 72.000 de angajaţi care deservesc 61 de milioane de clienţi, grupul deţine o poziţie de top în Europa şi o prezenţă în creştere în Asia şi America Latină.