Compania de avocatură Kinstellar: Atitudinea oscilantă a autorităţilor reduce investiţiile

Economica.net
29 05. 2013
bani_euro_5768809023445_77261900_64220800_84541200

Lipsa de predictibilitate şi regimul juridic schimbător vor duce la o scădere a investiţiilor în energie şi a consumului, deci la o agravare a situaţiei existentă pe piaţa energetică europeană, a declarat miercuri Ştefan Botezatu, partener la compania de avocatură Kinstellar la conferinţa „Mediafax Talks about Energy”.

El a arătat că situaţia gravă de pe piaţa energetică europeană şi locală este generată de o combinaţie de factori. Botezatu a afirmat că unul din aceşti factori este atitudinea oscilantă a autorităţilor cu privire la sursele de energie regenerabilă.

Referindu-se la proiectul de modificare a legii privind sprijinirea energiilor regenerabile, Botezatu a afirmat că una din măsurile preconizate, respectiv limitarea acreditării centralelor care produc energie din surse regenerabile, este anticoncurenţială.

„Considerăm că această măsură introduce o barieră administrativă care blochează intrarea unor potenţiali investitori pe piaţă şi afectează proiectele în curs de dezvoltare”, a spus Botezatu.

Un alt factor care a condus la situaţia dramatică a pieţelor energetice este scăderea preţurilor la certificatele de emisii CO2 de la 6-7 euro în ianuarie la aproximativ 3 euro în aprilie.

Reprezentantul Kinstellar a arătat că dezvoltarea fără precedent a explorării şi exploatării gazelor de şist, în special în SUA, a dus la o schimbare a opticii privind acest subiect, inclusiv în România.

El consideră că în acest context autorităţile române ar trebui să încurajeze şi chiar să cofinanţeze realizarea unor studii de explorare a acestui tip de gaze.

Botezatu a mai spus că din punct de vedere juridic unele măsuri luate în ultima vreme de autorităţile din statele membre UE, inclusiv România sau Ungaria, „se califică” la măsuri care încalcă dreptul internaţional şi standardele de protecţie a investitorilor.