Compania de Drumuri ar putea vinde roviniete online din decembrie, după şase ani de „pregătiri” şi un dosar la procuratură

Economica.net
09 11. 2016
sofer_567876543_68642500

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) are în vedere punerea în producţie a portalului web, unde utilizatorii vor putea achita atât tariful de utilizare a drumurilor naţionale (rovinieta – n.r.), cât şi tariful de trecere de la Feteşti – Cernavodă, începând cu luna decembrie a acestui an, portal prin intermediul căruia vor putea fi efectuate plăţi cu cardul bancar, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii companiei.

Ei au menţionat că portalul reprezintă aceeaşi platformă dezvoltată la implementarea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei (SIEGMCR) în anul 2010. La aceasta a fost adaugată facilitatea privind achitarea tarifului de trecere de la Feteşti – Cernavodă şi integrate sistemele de plată electronice cu cardul achiziţionate de CNAIR în luna septembrie a acestui an.

„Începând cu luna decembrie 2016, portalul va fi expus utilizatorilor, în momentul de faţă fiind supus testării, astfel încât la lansarea acestuia utilizatorii să beneficieze, fără probleme, de o nouă facilitate privind achitarea celor două tarife, şi anume plata online cu cardul bancar”, au precizat reprezentanţii CNAIR.

Şase ani pentru lansarea unui portal

Serviciul de achiziţie roviniete direct de pe site-ul Companiei de Drumuri era prevăzut încă din 2010. Nu este însă clar de ce a trebuit să treacă atâţia ani pentru implementarea acestei facilităţi.

„Proiectul l-am iniţiat eu prin 2010, când am fost director general. Cei de la Novenys şi Uti, care în prima etapă puneau în funcţiune sistemul de emitere a rovinietei, ne făceau proiect să vindem şi noi online. Am revenit în 2014 şi am constatat că CNADNR nu vindea roviniete. În schimb, alţi trepăduşi vindeau roviniete cu acceptul CNADNR”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Liviu Costache, fost director general al companiei.

„Nu mi se pare corect! Am oul de aur şi dăm comisioane de 3% să-l vândă alţii”, a adăugat fostul şef de la Drumuri.

15% dintre roviniete vândute online

Întrebaţi care este ponderea vânzărilor online de roviniete din total, reprezentanţii CNAIR au spus că aceasta este de 15%.

„Ponderea vânzărilor efectuate de către Distribuitori prin intermediul site-urilor autorizate şi al terminalelor, aşa cum sunt definite în Normele metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere, aprobate prin OMT nr. 611/2015, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă aproximativ 15% din numărul de roviniete emise în total”, au subliniat reprezentanţii CNAIR.

În primele şase luni ale acestui an, fosta CNADNR a încasat 719,2 milioane de lei (162 milioane de euro) din roviniete şi taxe de pod, cu 6,7% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit News.ro. Aplicând procentul de 15% la această sumă, rezultă că circa 107 milioane de lei au fost generaţi din vânzarea online. Aplicând mai departe la această sumă comisionul de 3%, rezultă că distribuitorii online de roviniete au primit de la companie peste 3 milioane de lei în prima jumătate a anului.

O firmă din Cluj vinde roviniete cât un lanţ de benzinării

Şoferii care vor să achiziţioneze roviniete online au la dispoziţie site-uri autorizate de către Compania de Drumuri precum roviniete.ro. Acest site este deţinut de firma clujeană Scala Assistance SRL, care în primele şase luni a încasat 2,6 milioane de lei de la CNADNR, conform datelor din Registrul Operaţiunilor Generatoare de Obligaţii de Plată (ROGOP) al companiei.

Suma încasată de firma clujeană este comparabilă, de exemplu, cu cea obţinută de un mare lanţ de benzinării, cum ar fi MOL Romania Petroleum Products.

Scandalul platformei „fantomă” de amenzi online

O altă platformă online de încasare a amenzilor de circulaţie şi pentru lipsa rovinietei, deţinută tot de către o firmă din Cluj, a intrat în vizorul politiştilor. Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR împreună cu procurori de la Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Bucureşti au efectuat percheziţii la Prefectura şi Primăria Giurgiu şi la Compania Naţională de Autostrăzi.

Această anchetă îl vizează pe actualul subprefect din Giurgiu pentru fapte săvârșite în perioada în care era director al Direcției de Taxe Locale din județ. Există suspiciunea că aceasta ar fi acordat un contract către o firmă privată din Cluj pentru colectarea contravalorii amenzilor rutiere. Banii nu mai ajungeau însă la bugetul primăriei, potrivit Digi24.

Din cercetări a reieșit că funcţionari din cadrul unei instituții ar fi încheiat cu reprezentanţii unor societăţi comerciale un protocol având ca obiect încasarea on-line a contravalorii amenzilor aplicate la regimul rutier şi pentru lipsa rovinietei, indiferent de domiciliul contravenientului, în numele şi pe seama autorităţii administrativ-teritoriale în cauză, prin intermediul unei platforme on-line.

Astfel, ar fi fost încasați, în perioada iunie 2015 – iulie 2016, peste 2.270.000 de lei, reprezentând contravaloarea amenzilor de circulaţie achitate online, potrivit Poliției Române.