Lucrările la porţiunea demolată din Autostrada Orăştie-Sibiu ar putea fi finalizate până în luna septembrie, a declarat recent ministrul Transporturilor, Dan Costescu. Potrivit acestuia, circulaţia pe acest lot ar putea fi reluată până la finele anului.
Pe de altă parte, surse apropiate situaţiei au declarat pentru ECONOMICA.NET că acest lot de autostradă ar putea fi redat circulaţiei abia anul viitor şi că oficialii din Ministerul Transporturilor se acomodează deja cu ideea că vor fi pierduţi banii europeni.
Mai mult, lucrările pe această porţiune s-ar efectua fără autorizaţie de construire, neavând la bază niciun proiect.
Conducerea Companiei de Drumuri susţine însă că, deocamdată, se fac lucrări pregătitoare pe această porţiune, care nu necesită autorizaţie de construire. După decopertare si excavarea terasamentului cu probleme, urmează să fie efectuate lucrările de reconstrucţie.
„În prezent există o Autorizaţie de Construire pentru lucrările aferente Lotului 3 Orăştie-Sibiu. În funcţie de soluţiile tehnice propuse pentru remedierea defectelor, aceasta va fi completată în consecinţă, după caz”, au precizat reprezentanţii CNADNR.
Ei au mai spus că Proiectul Tehnic pentru soluţiile de consolidare a versanţilor în zonele cu instabilitate a fost avizat de către CTE – CNADNR încă din anul 2014, iar după finalizarea expertizei tehnice a cărei procedura de atribuire este în derulare, se va confirma/completa/ revizui acest proiect, în funcţie de concluziile expertizei tehnice.
Oficialii CNADNR susţin că proiectul se află în grafic şi speră ca lucrările să fie finalizate până în septembrie.
CNADNR SA, în calitate de Beneficiar, a încheiat în data de 20 mai 2011 Contractul de „Proiectare și Execuție Autostrada Orăștie – Sibiu, Lot 3: km 43+855 – km 65+965″cu firma italiană Salini Impregilo Spa, în calitate de Antreprenor. Din cauza nerespectării obligațiilor asumate de către Antreprenor, în data de 13 ianurie 2016, CNADNR S.A a notificat Antreprenorul cu privire la încetarea contractului menționat, în conformitate cu prevederile contractuale.
La nivelul CNADNR SA s-a constituit ulterior grupul de lucru – Unitatea de Implementare: Refacere Lot 3 Orăştie – Sibiu, care are ca obiectiv principal realizarea lucrărilor de reparaţie în regie proprie.
În paralel, a fost iniţiată procedura de licitaţie deschisă pentru expertizarea întregului lot în lungime de 22,11 km. Costurile de refacere sunt asigurate din garanţia de bună execuţie a contractului reziliat cu firma italiană Salini Impregilo Spa, spun reprezentanţii Companiei de Drumuri.
Lucrările de reparaţie au demarat la începutul lunii mai odată cu organizarea şantierului. Termenul estimat pentru redeschiderea traficului este septembrie 2016.
Dacă Lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăștie nu va putea fi reparat și redat circulației până la finele anului, România riscă să returneze toată finanțarea nerambursabila de 370 de milioane de euro primită de la UE.
Lotul 3 este închis circulației rutiere din septembrie 2015, pentru că a fost afectat de probleme de stabilitate și degradări la nici un an de la inaugurare. Acum, circa 200 de metri din autostradă au fost excavați complet și vor fi reconstruiți în perioada următoare, însă există semne de întrebare și cu privire la restul lotului.
În data de 3 septembrie 2015, CNADNR a anunţat închiderea circulaţiei rutiere pe Autostrada A1 Orăştie – Sibiu începând din 7 septembrie, la 10 luni de la inaugurarea acesteia, între Nod rutier Sălişte (km 270+020) – Nod rutier Cunţa (km 292+455), în vederea remedierii degradărilor constatate la km 275+650 al autostrăzii.
CNADNR a impus constructorului autostrăzii Orăştie – Sibiu, Salini Impregilo, să refacă porţiunea de 200 – 300 de metri din corpul de autostradă unde au apărut degradările, prin demolare şi reconstrucţie în conformitate cu proiectul tehnic aprobat.
Pe 11 noiembrie, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a sesizat organele abilitate ale statului cu privire la nerespectarea de către proiectant, constructor, diriginte de şantier (inginer FIDIC) a prevederilor legislaţiei în vigoare, precum şi cu privire la modul în care a acţionat conducerea CNADNR în derularea unor contracte.
Procurorii DNA au deschis un dosar penal, în care a fost începută urmărirea penală in rem, în legătură cu săvârşirea unor posibile fapte de corupţie în construirea autostrăzii Sibiu-Orăştie. Potrivit DNA, în acest dosar a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie şi infracţiuni privind fraude cu fonduri europene.
În urma scandalului declanşat de închiderea tronsonului Sălişte-Cunţa, de 22 de kilometri, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor CNADNR a decis înlocuirea directorului general Narcis Neaga cu Cătălin Homor (director general interimar al Metrorex), ordinul în acest sens fiind semnat pe 8 decembrie 2015 de ministrul Transporturilor, Dan Costescu.
De asemenea, a fost reziliat contractul cu constructorul lotului. La începutul anului, constructorul italian Salini Impregilo a anunţat că va contesta rezilierea contractului de construcţie a lotului 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu şi a acuzat CNADNR de „grave încălcări contractuale”.
Pentru a nu fi pierdută finanţarea europeană pentru întregul tronson Sibiu-Orăştie, CNADNR a luat decizia de a reconstrui porţiunea afectată în regie proprie.
Valoarea proiectului Sibiu-Oraştie este de 3,06 miliarde de lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune este de 1,63 miliarde de lei, diferenţa de 1,43 miliarde de lei fiind asigurata de Guvernul României (de la bugetul de stat).