Compania de străzi înființată de Firea a intrat în insolvență cu patrimoniu uriaș. Firma fondată de Șerban Nicolae și condusă de soția lui Sorin Blejnar, administrator. Directorii rămân pe posturi
Despre afilirea fostului senator PSD, Șerban Nicolae, la societatea de practicieni în insolvență Prime Insolv a scris pentru prima dată Pressone, însă datele sunt publice, fiind prezente inclusiv în declarațiile de avere ale politicianului.
Pentru CMSPPB intrarea în insolvență poate fi o veste bună, pentru că nu va mai putea fi desființată prin decizie a Consiliului Municipal, așa cum se va întâmpla cel mai probabil cu majoritatea celorlalte Companii Municipale, dar poate însemna și finalul prin lichidare, având în vedere că în prezent Compania nu mai are practic activitate.
Totuși, potrivit rapoartelor preliminare formulate de administratorul temporar și publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI), CMSPPB are de încasat aproape 17 milioane de lei, toți de la entități coordonate de către Primăria Capitalei. Cea mai mare creanță este la Trustul de Clădiri Metropolitane București, cu aproape 8 milioane de lei.
De partea cealaltă, Compania are datorii către mai multe firme furnizoare de materiale de construcții sau firme de construcții, dar și către ANAF. În momentul declarării insolvenței, în februarie, ea era deja executată silit de către Metabet CF SA (producător de betoane) și Euroconstruct Trading 98 SRL (firmă de construcții controlată de Dan Beșciu și Sorin Vulpescu). Adminstratorul a cerut încetarea procedurilor de executare, conform prevederilor insolvenței.
Procedura insolvenței a fost deschisă de către alte trei firme care pretind că au de încasat de la CMSPPB. Este vorba despre Holcim, E.M Prime Construct și Port Trans SRL.
Contactați de Economica.net, cei din conducerea CMSPPB au arătat că și-au manifestat intenția de reorganizare și urmează să depună un plan în acest sens. Într-un răspuns semnat de directorul general, Adrian Bogdan Moisescu, sursele citate nu au dorit să precizeze nici valoarea estimată a datoriilor Companiei și nici pe cea a patrimoniului administrat, anunțând că aceste sume vor reieși din analizele făcute de actualul administratori judiciar.
Primăria, pe de altă parte, s-a limitat la a constata că CMSPPB este în insolvență, transmițând Economica.net că Municipiul București are doi reprezentanți în Adunarea Generală a Acționarilor Companiei de Drumuri.
” În ceea ce privește reorganizarea companiei, vă informăm că prin hotărârile Consiliului General nr. 405/21.12.2020 si nr.19/29.02.2021 au fost desemnați Cătălin Marian Militaru și Manuela Mureșan ca reprezentanți ai Municipiului București în Adunarea Generală a Acționarilor a societății pe acțiuni Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București SA. „,ne-au spus cei de la PMB.
Circa 300 de utilaje aproape noi ar putea ajunge să fie vândute drept chilipir. Patrimoniul Companiei de Străzi se învârte la 30 de milioane de euro, conform unor surse
Specialiști consultați de Economica.net, precum și oameni din zona de business care au avut contacte cu CMSPPB spun că este foarte complicat de obținut o reorganizare, în condițiile în care Compania nu mai are practic activitate și, în plus, este și vizată de celebra decizie judecătorească ce arată că înființarea Companiilor Municipale nu a fost legală.
Așadar, cel mai probabil drum, spun sursele citate, va fi lichidarea, singura salvare reprezentând-o chiar sumele pe care CMSPPB le are de recuperat de la Municipalitate, așa cum arătam mai sus. Dacă cele 17 milioane de lei ar acoperi datoriile sau măcar o parte consistentă a lor, este posibilă măcar a prelungire a vieții Companiei. Cu detalii despre datoriile CMSPPB vom reveni imediat ce va fi publicat tabelul preliminar al creanțelor.
În varianta lichidării, interesul pentru patrimoniul Companiei ar trebui să fie unul uriaș, mai spun specialiștii cu care am discutat. Știm sigur, din BPI, că firma administrează 268 de utilaje de construcții, de la basculante și buldozere la stații de asfalt. Aceste utilaje sunt în general foarte scumpe, mai ales că în cazul Companiei de Străzi sunt și aproape noi. În cazul în care vor fi scoase la licitație, regulile insolvenței spun că, dacă nu sunt adjudecate de la prima încercare, se merge cu reducerea valorii de licitație 25% la fiecare nouă încercare. În aceste condiții, precizează sursele, se poate ajunge destul de ușor ca utilajele să fie vândute la jumătate față de valoarea lor de piață.
În astfel de situații, de multe cei care își adjudecă bunurile sunt chiar societăți creditoare, care acceptă astfel să închidă datoriile.
Nici PMB și nici CMSPPB nu ne-au oferit nici măcar o sumă orientativă privind patrimoniul Companiei, însă sursele noastre afirmă că ar fi vorba de cel puțin 30 de milioane de euro, în condițiile în care în afară de utilaje Compania mai deține și o stație de betoane cu tot cu terenul aferent.
Pentru directorii Companiei de Străzi insolvența e o veste bună, cel puțin pe termen scurt și mediu
Întrebați de situația directorilor, care au rămas pe funcții în ciuda schimbării Primarului General, a componenței Consiliului General și a intrării în insolvență, reprezentanții municipalității ne-au transmis un răspuns vag, enumerând doar atribuțiile pe care oamenii trimiși de Primărie în AGA Companiei le au, printre aceste fiind și posibila schimbare a conducerii. Totuși, după intrarea în insolvență ultimul cuvânt îl va avea Adunarea Creditorilor, în care Municipalitatea nu se știe încă ce poziție va deține. Așadar, se poate spune că, cel puțin pentru moment, poziția directorului general Adrian Bogdan (venit în timpul mandatului Gabrielei Firea pe o linie de negociere cu PMP) și cel al adjunctului său, Gabriela Chicoș, sunt momentan asigurate, în starea de insolvență, până la stabilirea unui Comitet al Creditorilor. Au fost cazuri în care , din cauza numărului mare de contestații, formarea Comitetului Creditorilor și a Adunării Creditorilor au durat și ani de zile.
Mai jos, atribuțiile reprezentanților Municipalității în AGA CMSPPB, așa cum ne-au fost ele trnsmise de Primărie:
- a) de a discuta, aproba sau modifica situațiile financiare anuale, pe baza rapoartelor Consiliului de Administrație și a rapoartelor Auditorului Financiar;
- b) de a hotărî cu privire la alocarea profitului net prin reinvestirea sau alocarea acestuia;
- c) de a stabili, respectiv modifica remunerația cuvenită membrilor Consiliului de Administrație;
- d) de a analiza și de a se pronunța asupra gestiunii Consiliului de Administrație;
- e) de a hotări introducerea unei acţiuni în justiție impotriva membrilor Consiliului de Administrație pentru prejudiciile aduse societății, dacă este cazul să monitorizeze și să evalueze performanța Consiliului de Administrație, pentru a se asigura că sunt respectate principlile de eficientă economică şi profitabilitate în funcţionarea societății;
- g) så negocieze și să aprobe indicatorii de performanță financiari și nefinanciari pentru membrii Consiliului de Administrație;
- h) să numească sau să demită auditorul financiar și să aprobe termenii și condițiile contractului încheiat cu acesta;
- i) să stabilească bugetul de venituri și cheltuieli, precum și să hotărască asupra programului de activitate pentru exercițiul financiar următor;
- i) schimbarea sediului social al societăţii, înființarea sau desfiinţarea unor sedii secundare;
- k) să aleagă și să revoce cenzorii societății;
- I) de a hotărî asupra oricăror altor problem care țin de competența Adunării Generale a Acționarilor”.
USR vrea să desființeze 16 din cele 22 de Companii Municipale: Funcționează ca o primărie paralelă. Nicio vorbă despre Compania de Străzi, care nu este pe listă
Consilierii municipali ai USR, care cel puțin formal lucrează în echipă cu PNL și cu primarul Nicușor Dan, deci au majoritate, intenționează să desființeze majoritatea Companiilor Municipale fondate de Gabriela Firea.
Într-un comunicat transmis presei, USR Plus acuză că Muncipalitatea este fortață să plătească sume importante pentru a susține directorii companiilor municipale și, în general, activitatea neprofitabilă a acestora. Cei de la USR spun directă că aceste companii funcționează ca o primărie paralelă. Nicio vorbă despre CMSPPB.
„În fiecare lună se plătesc salariile unor şefi care nu fac nimic, chirii pentru sedii inutile, cheltuieli care nu au nicio legătură cu interesul public. În afară de faptul că sunt inutile și toacă bani degeaba, aceste companii nu au mai nimic în comun. Fiecare în parte are o situație diferită. De exemplu, unele companii dublează direcții și servicii din Primărie, altele dublează servicii ce pot fi accesate la prețuri mai bune de pe piața liberă, iar altele furnizează utilități. Apoi, unele dintre companii au bunuri de folosință îndelungată în patrimoniu, altele au imobile și altele pur și simplu au risipit banii. Desigur, procesul desființării lor va ține cont de aceste particularități. Evident, activele care pot fi preluate la Primărie sau subordonate și care sunt necesare, vor fi preluate”, precizează sursa citată.
Consilierii USR PLUS propun Consiliul General demararea procedurilor legale pentru desființarea lor „de îndată”.
„Companiile au funcționat ca niște samsari de bunuri și servicii și au angrenat un veritabil carusel al furtului. Au cumpărat scump prin încredințare directă de la tot felul de clienți politici și au vândut chiar și mai scump către Primărie și instituțiile din subordine. (…) Banii bucureștenilor au fost deturnați, nu doar prin sutele de milioane de euro date ca împrumuturi și majorări de capital către companii, ci și prin aceste contracte extrem de nocive, a căror valoare totală este de 6,3 miliarde de lei. Demarăm astfel toate procedurile legale pentru ca aceste cheltuieli nejustificate din bani publici să înceteze ” a declarat consiliera Ana Ciceală, citată de G4Media.
Sunt vizate de dizolvare și lichidare voluntară prin acest proiect următoarele companii municipale: Compania Municipala Dezvoltare Durabila Bucuresti SA, Compania Municipala Consolidari SA, Compania Municipala Parking Bucuresti SA, Compania Municipala Managementul Traficului Bucuresti SA, Compania Municipala Medicala Bucuresti SA, Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti SA, Compania Municipala Agrement Bucuresti SA, Compania Municipala Tehnologia Informatiei Bucuresti SA, Compania Municipala Sport pentru toti Bucuresti SA, Compania Municipala Managementul Transportului Bucuresti SA, Compania Municipala Publicitate si Afisaj Bucuresti SA, Compania Municipala Paza si Securitate Bucuresti SA, Compania Municipala Imobiliara Bucuresti SA, Compania Municipala Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde Bucuresti SA, Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat Bucuresti SA, Compania Municipală Cimitire București S.A.