Compania de transport aerian Dan Air a trimis autorităților o scrisoare deschisă în care cere prelungirea programului de funcționare a Aeroportului din Brașov

Transporatorul aerian Dan Air a transmis astăzi o scrisoare deschisă premierului Ciolacu, ministrului transporturilor Sorin Grindeanu, Parlamentului și altor oficialități din România în care cere prelungirea programului de lucru al Aeroportului brașov, care acum funcționează doar 12 ore pe zi.
Ion Dobreanu - lun, 25 sept. 2023, 20:18
Compania de transport aerian Dan Air a trimis autorităților o scrisoare deschisă în care cere prelungirea programului de funcționare a Aeroportului din Brașov

„DAN AIR este nevoită să vă readucă în atenție situația Aeroportului din Brașov care deși este o investiție strategică și de importanță națională continuă să fie neglijată, consecințele fiind deosebit de grave. La momentul de față, dacă se va continua în aceeași direcție, fără a nu fi luate niciun fel de măsuri, este garantat că acest obiectiv se va închide iar investiția de peste 140.000.000 EURO cât și investițiile operatorilor privați vor fi trecute în lunga listă de proiecte eșuate pe care România le are la activ”, scrie compania în documentul adresat autorităților române.

Aeroportul Brașov a fost deschis publicului la data de 15 iunie 2023, iar compania Dan Air a început să opereze curse regulate încă din prima zi, fiind urmat la două luni distanță de operatorul WIZZ AIR care a deschis și el curse regulate.

Potrivit companiei Dan Air, Aeroportul Brașov a demonstrează un potențial imens și s-a clasat deja în topul celor mai importante aeroporturi din România. Rezultatul era unul previzibil întrucât potențialul turistic al Brașovului este unul foarte ridicat însă zona nu este exploatată la adevărata sa capacitate.

Compania susține că operatorii privați de pe Aeroportul Brașov sunt singurele entități care țin în viață această investiție și că până acum, din cauza programului de zbor limitat, a pierdut circa 2,6 milioane de euro.

Societatea precizează că nu a beneficiat și nu beneficiază de niciun sprijin din partea autorităților locale pentru stimularea creșterii și dezvoltării traficului de pe aeroport, cu toate că mai toate aeroporturile din țară oferă aceste facilități/subvenții per pasager.

„Operatorii privați nu pot susține la nesfârșit pierderile generate de planificarea necorespunză- toare a unor furnizori de servicii esențiali în cazul celui mai așteptat aeroport din România unde potențialul turistic este imens și a fost demonstrat ani la rândul, pe cale de consecință trebuie dispuse măsuri urgente de salvare ale aeroportului Brașov”, se menționează în document.

Compania descri problemele Aeroportului Brașov care trebuie rezolvate urgent:

„1. Programul redus de operare al aeroportului (07 – 19)

a) Situația de fapt

Încă din prima zi ne-am confruntat cu multe probleme, probleme cu care ne confruntăm și în ziua de astăzi, cea mai pregnantă fiind programul de operare al aeroportului Brașov, de doar 12 ore pe zi (1) care îl face nefezabil și neprofitabil pentru operatorii aerieni.

Programul de doar 12 ore este consecința lipsei controlorilor de trafic aerian – ROMATSA care să asigure serviciile necesare pentru ca aeroportul Brașov să poată funcționa 24/7. Acest program redus restricționează operatorii aerieni în a-și putea desfășura activitatea corespunzător și în a garanta pasagerilor că vor ajunge la destinația lor finală.

Din cauza acestui program de lucru limitat, DAN AIR cât și alți operatori aerieni s-au văzut nevoiți ca să aterizeze la alte aeroporturi deoarece aeroportul Brașov se închide conform programului de lucru. Aceste situații generează un disconfort foarte mare pasagerilor și generează pierderi semnificative operatorilor aerieni.

Nu a fost un secret pentru nimeni faptul că aeroportul Brașov urma să se deschidă, se vorbea de acest lucru de mai bine de 5 ani de zile, în ultimi 2 ani planurile de deschidere fiind puse în aplicare pentru a se asigura operaționalizarea aeroportului. Cu toate acestea, în mod nejustificat, singurul furnizor care nu a putut oferi serviciile care să asigure atractivitatea obiectivului de investiții a fost și este în continuare ROMATSA.

S-a solicitat în repetate rânduri extinderea/flexibilizarea programului atât de către DAN AIR cât și de aeroportul Brașov însă am fost de fiecare dată refuzați. Modalitatea prin care s-a decis alocarea turnului virtual la Arad în detrimentul Bucureștiului (unde ar fi fost controlori suficienți pentru a putea operaționaliza aeroportul Brașov 24/7) rămâne în continuare o enigmă pentru industria aviatică românească. Ca un alt paradox, aeroportul internațional Arad care are în medie lunar doar 20 de pasageri este deschis non-stop în comparație cu aeroportul Brașov care are un trafic de peste 10.000 de pasageri.

S-au făcut foarte multe greșeli în faza de management de proiect și nu s-a avut în vedere potențialul evident al aeroportului Brașov, ba mai mult, structurarea organelor de control din zona Brașovului a fost complicată în mod nenecesar, fapt care a condus ca foarte puțini controlori de trafic să se poată califica pentru a deservi aeroportul Brașov.

O companie aeriană nu-și poate menține baza operațională pe un aeroport care are un program de lucru restrictiv deoarece este necesar ca să se poată asigura un minim de două zboruri pe zi pentru ca să fie măcar acoperite costurile cu operarea.

b) Soluții pentru operaționalizarea corespunzătoare a aeroportului

Prelungirea programului de lucru al controlorilor de trafic ROMATSA este cea mai simplă și la îndemână soluție pentru a asigura serviciile necesare desfășurării operațiunilor de transport aerian comercial. Furnizorul de servicii a replicat în repetate rânduri că nu are forța de muncă necesară pentru a aloca controlori adiționali pentru aeroportul Brașov. Acest răspuns nu poate fi acceptat de către DAN AIR și alți operatori economici privați întrucât lipsa forței de muncă nu reprezintă un factor care să exonereze de la responsabilitate un furnizor, doar în ipoteza în care ne-am fi aflat în fața unui caz de forță majoră sau caz fortuit ar fi putut opera o astfel de exonerare de răspundere. Cu toate că există controlori de trafic licențiați prin Școala Superioară de Aviație Civilă, ROMATSA nu i-a luat niciodată în calcul pentru angajare, fiind inclusiv amendată în anul 2020 de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru discriminare directă prin care s-a încălcat dreptul la egalitate de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă.

O a doua soluție este operaționalizarea aeroportului Brașov în afara orelor în care ROMATSA poate oferi servicii, prin constituirea la nivelul aeroportului Brașov al unui serviciu de informare.

Acest serviciu de informare poate fi oferit deja de o societate care are toată logistica necesară însă acesta nu a fost încă autorizat de AUTORITATEA AERONATUICĂ CIVILĂ ROMÂNĂ. Astfel de tipuri de servicii de informare sunt folosite în mod uzual în celelalte țări din Uniunea Europeană pentru a asigura anumite servicii de informare trafic în absența serviciilor de con-
trol de trafic aerian.

A treia soluție este derogarea de la regulamentul de bază în ceea ce privește licențierea controlorilor de trafic în temeiul art. 71 alin. (1) din Regulamentul (UE) 1139/2018. În situații precum cele de față, AUTORITATEA AERONAUTICĂ CIVILĂ ROMÂNĂ, în baza unei cereri de exceptare formulată de către ROMATSA, are prerogativa de a da derogări de la regulamentele de bază pentru a putea permite formarea rapidă a unui număr suficient de controlori care să poată acoperi un program de funcționare non-stop al aeroportului Brașov. Până la data prezentei, din cunoștințele noastre, nu s-au formulat astfel de cereri deși ele sunt uzuale în cazuri speciale. Formarea rapidă a unor controlori cu experiență care să aibă dreptul să controleze în spațiul aerian din Brașov este posibilă întrucât asigurarea serviciilor de trafic aerian nu este o activitate de o complexitate ridicată precum însăși instituția încearcă să lase de înțeles. Cunoștințele controlorilor de trafic sunt suficiente pentru a opera în orice spațiu aerian din Ro-
mânia, fiind blocați doar de procese birocratice intenționat create pentru a scade eficiența.

Există chiar foarte multe soluții care pot fi discutate pe larg pentru a ieși din impasul creat de către ROMATSA însă acestea nu fac obiectul prezentei adrese.

2. Categoria de apropiere în caz de vi zibilitate redusă a aeroportului Brașov (CAT I – RVR 550 m)

Sezonul rece este cunoscut că aduce în România fenomene meteo nedorite (ploi, ninsori și mai ales vizibilitate redusă) urmând ca acesta să îngreuneze și mai mult activitatea aeroportului Brașov, deși echipamentele instalate pe acesta sunt de ultimă generație și permit apropieri în caz de vizibilitate redusă. La momentul de față doar apropierile pentru CAT I sunt permise întrucât celelalte două categorii nu au fost încă aprobate.

În acest sens, programul și așa scurt de 12 ore al aeroportului Brașov, odată cu debutul sezonului rece, acestea vor fi reduse în mod artificial de către capabilitățile instrumentelor de aterizare automată aprobate la circa 8-10 ore pe zi în funcție de temperaturile exterioare. În situația în care programul devine și mai restrictiv (întrucât nu se poate opera eficient în condiții de vizibilitate redusă), atunci operatorii aerieni nu vor reuși să își desfășoare operațiunile și vor apărea întârzieri semnificative ceea ce va decala programul de zbor cauzând un efect de domino afectând punctualitatea zborurilor.

Deja ne confruntăm cu astfel de situații unde aeronavele DAN AIR sunt nevoite ca dimineața să intre în așteptare pentru circa 20-30 de minute în așteptarea îmbunătățirii vizibilității pentru a putea începe procedurile de aterizare.

Este imperativ necesar ca în cel mai scurt timp, aeroportul Brașov:

Să prelungească programul de lucru;
Să fie aprobat pentru apropieri de categoria II și III pentru a permite aterizarea aeronavelor în condiții de siguranță și a minimiza costurile asociate cu aterizarea pe alte aeroporturi.”

(1) Programul de operare al Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav este între orele 07:00 – 19:00 conform AIP ROMÂNIA https://www.aisro.ro/aip/2023-09-07/DOCS/AIP/AD/AD2/AD_2_29_LRBV/LR_AD_2_LRBV_en.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...