Compania din Turcia care deține uzina din Craiova a încheiat un contract major cu Stellantis

Grupul turc Koç, cel care controlează uzina din Craiova prin compania Ford Otosan, a încheiat un nou acord cu Stellantis pentru preluarea diviziei de vânzări din Turcia și asamblarea de vehicule comerciale ușoare.
Robert Stan - lun, 06 mart. 2023, 22:01
Compania din Turcia care deține uzina din Craiova a încheiat un contract major cu Stellantis

Koç Holding, unul dintre cele mai puternice grupuri industriale din Turcia, controlează prin compania Ford Otosan uzina românească de automobile din Craiova, dar implicarea sa în industria auto este mult mai complexă.

Astfel, în afara joint-venture-ului cu Ford, Koç Holding deține sau este partener în companii precum Otokar – producătorul autobuzelor cu același nume și Tofaş Türk Otomobil – firmă care asamblează modele ale mărcilor Fiat, Opel, Peugeot, Citroen, Otoeksper, Tofaş. Grupul este implicat și în servicii conexe industriei auto prin firme precum Koç Fiat Kredi Finansman, Otokoç Otomotiv Tic. ve San., Otokoç Sigorta Aracılık Hizmetleri, și în multe alte domenii industriale și de servicii.

După achiziționarea uzinei de automobile din Craiova prin Ford Otosan, pentru care a plătit 575 de milioane de euro la care, eventual, se vor adăuga alte 140 de milioane de euro, în funcție de nivelul de utilizare a capacității de producție, grupul Koç a cumpărat de la Stellantis, prin Tofaş Türk Otomobil, toate acțiunile companiei Stellantis Otomotiv Pazarlama, distribuitorul mărcilor acestui grup pe piața din Turcia. Valoarea acestei achiziții este de circa 400 de milioane de euro.

Drept urmare, toate mărcile Stellantis comercializate în Turcia – Alfa Romeo, Fiat, Citroen, DS, Jeep, Maserati, Opel și Peugeot – vor fi distribuite prin rețeaua Tofaș.

În acest context, Levent Çakıroğlu, CEO al Koç Holding a declarat că „această investiție strategică, combinată cu volumul producției Tofaș, performanța la export și capabilitățile de cercetare și dezvoltare, vor duce compania pe noi culmi în industria auto. (…) Vom continua să facem tot posibilul pentru a crește competitivitatea Turciei în industria auto prin valoarea adăugată care va fi generată”.

În același timp, Carlos Tavares, CEO al Stellantis, a menționat că Turcia „joacă un rol esențial în Dare Forward 2030, planul nostru strategic pe termen lung prin care încercăm să obținem poziția de lider pe piețele din Orientul Mijlociu și Africa. (…) Aprofundarea parteneriatului cu Koç va crea sinergii, va crește valoarea și va majora potențialul de piață pentru gama de mărci Stellantis pe toate segmentele”.

Noi modele ale grupului Stellantis, „made in Turkiye”

Ca parte a acordului între Tofaș și Stellantis, în Turcia vor fi asamblate începând cu 2025 modele pentru cinci mărci ale grupului care deține Citroen, Fiat, Opel, și Peugeot.

Mai exact, la uzinele Tofaș va fi asamblat proiectul K0 al Stellantis care implică derivate pentru marfă și pasageri ale unor vehicule comerciale medii.

Până la intrarea în producție a acestor noi modele, Tofaș va continua să asambleze la uzina sa din Bursa modelele Fiat Doblo/Ram PromasterCity și Fiat Egea/Tipo.

Anul trecut, Tofaș a asamblat în Turcia 270.000 de vehicule, dintre care 121.500 au fost exportate. Din totalul exporturilor, circa două treimi (82.400 de unități) au fost utilitare care au ajuns pe piețele din Europa (Fiat Doblo) și SUA (Ram PromasterCity). Restul exporturilor, circa 39.000 de vehicule, au fost modele Fiat Tipo.

Uzina din Craiova contribuie deja la bunăstarea Koç Holding

Încercarea marelui grup turc Koç de a își pune cât mai pregnant amprenta pe zona Europei de Est este evidențiată atât de noul contract cu Stellantis cât și de achiziția fostei uzine Ford din România și expansiunea pe continent a rețelei de comercializare a camioanelor Ford Trucks, produse de Ford Otosan în Turcia.

Iar succesul acestui plan de expansiune este dovedit chiar de investiția din România. Preluarea uzinei din Craiova la jumătatea anului trecut a generat companiei turce Ford Otosan venituri de 25,5 miliarde de lire turcești (cca. 1,22 sw miliarde de euro), iar participarea la profit a uzinei a fost, în al doilea semestru al lui 2022, de 89,52 de milioane de lire turcești (cca. 4,45 de milioane de euro).

Conform raportului prezentat de Ford Otosan Bursei din Istanbul, în a doua jumătate a anului 2022, uzina din Craiova a produs 73.240 de unități Ford Puma și 18.588 de Ford EcoSport, indicele de utilizare a capacității fiind de 73%.

Fabrica de la Craiova va produce noua generație a modelului Ford Courier, atât în varianta Transit (transport marfă), cât și în varianta Tourneo (transport persoane), ce va intra în producție în 2023, cu o versiune complet electrică din 2024. De asemenea, Ford Puma va beneficia în 2024 de o versiune complet electrică, care va fi produsă la uzina din România.

Pentru a sprijini lansarea următoarei generații a modelului Courier, Ford Otosan a anunțat în vara lui 2022 o investiție de 490 de milioane de euro la fabrica de la Craiova, care va fi implementată în trei ani. Astfel, capacitatea totală de producție a uzinei va crește de la 250.000 de vehicule/an la 272.000 de vehicule/an.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Mediului anunță reluarea lucrărilor la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului, din nordul Moldovei
Ministerul Mediului anunță reluarea lucrărilor la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului, din nordul Moldovei
Lucrările la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului vor fi reluate, după ce Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat joi în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă......
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei de cale ferată Răduleşti – Giurgiu Nord
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici şi alocarea sumei de 1,649 ...
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav ...
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva ...
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul ...