Compania Elcen respinge acuzațiile formulate de Gabriela Firea, potrivit cărora ar fi fost vinovată de poluarea din București

Electrocentrale București a transmis un comunicat către Economica.net prin care demontează, folosindu-se de cifre, acuzațiile pe care actualul primar al Capitalei i le-a adus companiei la un post de televiune. Gabriela Firea a acuzat CET Grozăvești, unitate care aparține Elcen, că este responsabil de poluarea puternică a  Bucureștiului care s-a produs în noaptea dinspre duminică spre luni. Ea a făcut aceste afirmații sâmbătă, la postul de televiziune Antena3.
Economica.net - sâm, 07 mart. 2020, 13:32
Compania Elcen respinge acuzațiile formulate de Gabriela Firea, potrivit cărora ar fi fost vinovată de poluarea din București

Redam mai jos comunicatul integral transmis de companie:

ELCEN pune la dispoziția opiniei publice toate detaliile necesare în vederea clarificării oricăror aspecte referitoare la consumul de păcură în centralele proprii și respinge în mod transparent și justificat orice afirmații tendențioase care leagă nivelul de poluare excesiv înregistrat în București în noaptea de duminică spre luni de activitatea ELCEN.
Primăria Municipiului București, prin vocea Primarului General, Gabriela Firea a lansat recent o serie de informații false conform cărora consumul de păcură al ELCEN ar fi cauzat creșteri considerabile ale emisiilor de poluanți în atmosferă.
Având în vedere faptul că folosirea păcurii de către ELCEN a reprezentat în perioada 27.02 – 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor față de nivelul de poluare record înregistrat în București în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), considerăm esențial să se identifice sursa/sursele care a/au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%.   
ELCEN nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu .   

În prezent, instalațiile de ardere din cadrul ELCEN se află în plin proces de modernizare în vederea respectării noilor valori limită de emisii de NOx valabile începând cu 30.06.2020;  în consecință, începând cu anul viitor, ELCEN nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale.
Totodată, ca urmare a faptului că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a efectuat controale la rezervoarele de păcură din cadrul ELCEN  în vederea respectării prevederilor Directivei SEVESO 2012/18/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, s-a impus necesitatea luării de măsuri de reducere a capacităților disponibile cu scopul lichidării totale a stocului de păcură până anul viitor.
Este important de remarcat faptul că în ultimii 10 ani, în instalațiile ELCEN s-a utilizat păcură, uneori în cantități mult mai mari față de cantitățile utilizate în acest sezon fără a se înregistra depășiri ale emisiilor de poluanți în atmosferă.
 

Nu există o legătură de cauzalitate între consumul de păcură și poluarea excesivă înregistrată în București de stațiile de monitorizare
În noaptea de duminică spre luni, stațiile pentru măsurarea calității aerului din București au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 și de aproape 800% la poluarea cu PM10.  
Ca urmare a datelor furnizate de platforma independentă pentru măsurarea calității aerului din București airlive.ro unde am verificat indicele de calitate a aerului în  perioada în care s-a înregistrat poluarea excesivă în raport cu intervalul în care s-a folosit păcură la ELCEN, am obținut următoarele rezultate:
 

Conform informațiilor apărute în mass-media, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moșilor, și nu în proximitatea CET Grozăvești. Acest lucru indică prezența unor surse de poluare masivă în zonă.
Atragem atenția că dezinformările și orice strategii de a induce publicul în eroare în mod deliberat cresc posibilitatea diseminării rapide a informațiilor cu caracter fals sau înșelător, influențează negativ percepția populației și diminuează nivelul de încredere în instituțiile publice.
De asemenea, orice influențe de natură politică în exprimările publice ale reprezentanților autorităților locale indică posibilitatea susținerii și promovării altor interese decât cele ale comunității și abaterea atenției de la alte teme de real interes.    

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...