Compania Electrocentrale Craiova, amendată de Garda de Mediu cu 50.000 de lei. Un nor de cenușă a acoperit orașul în urmă cu cinci zile

30 10. 2024
Electrocentrale Craiova (amenda)

Potrivit Gărzii de Mediu Dolj, în legătură cu incidentul din 25 octombrie a.c., Electrocentrale Craiova a notificat atât Agenţia de Protecţia Mediului Dolj, cât şi Comisariatul Judeţean de Mediu Dolj cu privire la intervalul orar necesar pentru remedierea avariei (lipsă tensiune independentă de activitatea operatorului) şi reconectarea la Sistemul Energetic Naţional.

„Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Dolj au fost sesizaţi săptămâna aceasta cu privire la disconfortul creat de activitatea desfăşurată de SE Craiova SA, disconfort produs ca urmare a unei avarii de la Blocul Energetic 2. Controlul s-a efectuat şi ca urmare a materialelor video postate pe paginile de socializare, dar şi a numeroaselor sesizări primite şi înregistrate la GNM Comisariatul Judeţean Dolj. În urma inspecţiei din teren de astăzi, comisarii GNM-CJ Dolj au stabilit că operatorul economic este în procedura de revizuire a Autorizaţiei Integrate de Mediu. În ceea ce priveşte incidentul din data de 25.10.2024, prin care SE Craiova SA a notificat atât APM Dolj, cât şi GNM Comisariatul Judeţean Dolj, reprezentanţii operatorului economic au informat cu privire la intervalul orar necesar pentru remedierea avariei (lipsă tensiune independentă de activitatea operatorului) şi reconectarea la Sistemul Energetic Naţional”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Dolj.

Urmare a acestui incident, au existat spulberări de pulberi sedimentabile (cenuşă rezultată din procesul de ardere al cărbunelui) de pe cazanele 1 şi 2, spulberări ce au generat depuneri de pulberi sedimentabile în zona apropiată SE Craiova SA.

„Ţinând cont de faptul că structura cazanelor este de tip deschis şi de faptul că există depuneri semnificative de cenuşă pe suprafaţa cazanelor, depuneri acumulate de-a lungul timpului, şi în condiţii meteorologice de calm atmosferic şi inversiune termică, apare efectul de spulberare de pulberi sedimentabile. Astfel, ţinând cont de aspectele menţionate anterior, Electrocentrale Craiova SA a fost sancţionată cu o amendă de 50.000 de lei, sancţiune prevăzută de OUG 195/2005 privind protecţia mediului, pentru nerespectarea condiţiilor din actele de reglementare. Totodată, GNM-Comisariatul Judeţean Dolj va notifica Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj cu privire la neconformităţile constatate”, se mai spune în comunicatul citat.

Societatea Electrocentrale Craiova implementează un proiect de circa 1,28 de miliarde de lei fără TVA, prin PNRR, pentru realizarea unor capacităţi noi de producere energie electrică şi termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienţă de 295 MW care vor înlocui actualele capacităţi energetice existente, ce funcţionează pe cărbune. Punerea în funcţiune a noilor capacităţi este programată pentru 2026.

Potrivit directorul Electrocentrale Craiova SA, Dan Vasile, odată cu punerea în funcţiune a termocentralei pe gaz, ar scădea amprenta de carbon, pe de o parte, iar pe de altă parte locuitorii din zonă nu vor mai fi afectaţi de cenuşa şi praful de cărbune de pe cazanele de ardere când sunt spulberate de vânt şi depuse în curţile şi casele din apropiere.

Sursa foto: Facebook.com/GNMDolj