După ce a sugerat miercuri că Sanofi ar acorda prioritatea unui eventual vaccin SUA, afirmaţie ce a generat o virulentă polemică în Franţa, Hudson pare să fi trimis mingea în terenul Europei, cerându-i sprijin după modelul american, notează agenţia franceză de presă.
Dacă un eventual vaccin urmează a fi descoperit, el ar trebui să fie produs în masă „chiar înainte” de autorizarea sa oficială de către autorităţile de reglementare şi „când este vorba de sute de milioane de doze, este risc pe care noi trebuie să-l împărţim” cu alţii, a insistat el în cursul unui interviu acordat unei jurnaliste de la Financial Times în cadrul unei conferinţe organizate de cotidianul respectiv.
Or, în SUA, Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în domeniul biomedical (Barda), care depinde de Departamentul american al Sănătăţii, „se mobilizează rapid” şi „colaborează devreme cu industriaşii” pentru a se „asigura ca toate capacităţile de producţie să fie puse la punct şi ca riscurile să fie împărţite”, a spus el.
Acest „model bine rodat nu există în Europa”, şi-a exprimat Hudson regretul, observând totuşi o „enormă voinţă” în acest sens printre statele europene.
„În ultimele săptămâni, există un puternic nivel de susţinere din partea guvernelor pentru a intensifica cooperarea şi a avansa fonduri pentru ca acest lucru să se concretizeze. Etapa viitoarea va consta în elaborarea instrumentului pentru a garanta că noi suntem capabili să asigurăm producţia în Europa şi în restul lumii”, a subliniat Paul Hudson.
„Ce trebuie făcut pentru a ne asigura ca noi să fim în aceeaşi situaţie în Europa, la fel ca în SUA? Aceasta nu a fost niciodată o alegere din partea Sanofi, noi trebuie să procurăm vaccinuri pentru toată lumea de pe mapamond”, a adăugat el.
Dacă a refuzat să comenteze în ajun aceste afirmaţii, care au suscitat o virulentă controversă în Franţa, şeful laboratorului a asigurat: „Vom face doze aici în Franţa, vom face în SUA şi vom căuta să facem mai mult decât este necesar pentru toată lumea”.
„Vom colabora cu SUA şi vom dori să colaborăm cu Europa şi Franţa. Avem discuţii extrem de încurajatoare cu guvernul francez, care se arată foarte deschis şi vorbim de ceva vreme. Deci, sper că aceasta va continua cu privire la lansare”, a subliniat Hudson, fără a oferi detalii despre eventuale convorbiri.
Palatul Elysee a precizat că preşedintele francez Emmanuel Macron va primi responsabili din conducerea Sanofi la începutul săptămânii viitoare. Macron s-a arătat „emoţionat” de anunţul că grupul ar servi cu prioritate SUA şi a cerut ca un eventual vaccin „să nu fie supus legilor pieţei”.