Compania finlandeză Nokian Tyres a inaugurat fabrica de anvelope din Oradea, prima din lume cu zero emisii de dioxid de carbon

Nokian Tyres a găzduit astăzi deschiderea oficială a fabricii sale de anvelope pentru autoturisme din Oradea. Fabrica funcționează fără a utiliza energie din combustibili fosili, fiind astfel, prima fabrică de anvelope din lume cu zero emisii de dioxid de carbon. Inaugurarea fabricii marchează finalizarea cu succes a unui proiect care a durat doi ani și pune bazele pentru producția comercială ce va începe în prima parte a anului 2025.
Economica.net - joi, 19 sept. 2024, 18:50
Compania finlandeză Nokian Tyres a inaugurat fabrica de anvelope din Oradea, prima din lume cu zero emisii de dioxid de carbon

Inaugurarea fabricii din Oradea a avut loc în prezența autorităților guvernamentale și locale de rang înalt din România, a ambasadorilor Finlandei și României, împreună cu consiliul de administrație și echipa de management a Nokian Tyres, precum și aproximativ 200 de invitați.

„Suntem foarte încântați să inaugurăm astăzi fabrica noastră din Oradea. Aceasta ne va consolida capacitatea de a deservi clienții din Europa Centrală și dincolo de aceasta, va sprijini creșterea noastră conform planului, către o cifră de afaceri de 2 miliarde de euro. Datorită noii noastre fabrici de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon suntem pregătiți să fim liderii industriei și să stabilim un nou standard pentru producția sustenabilă de anvelope”, a declarat Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres. „Întregul proces de construcție a fost extrem de eficient și aș dori să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această realizare”, a adăugat el.

 

Energie fără emisii de dioxid de carbon

Fabrica Nokian Tyres din Oradea nu utilizează energie generată din combustibili fosili, ceea ce permite funcționarea întregii fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon, realizare datorată unei combinații de soluții.

„Noua fabrica de la Oradea este un nou exemplu de pionierat al Nokian Tyres în industria anvelopelor. Electricitatea utilizată în fabrica din Oradea este, în totalitate, fără emisii de dioxid de carbon. O parte din electricitate este generată de unitățile solare instalate la fața locului. Aburul folosit pentru vulcanizarea anvelopelor este generat de boilere electrice inovatoare care folosesc electricitate fără emisii de dioxid de carbon, în locul combustibililor fosili obișnuiți, cum ar fi cărbunele sau gazul. În plus, procesul de fabricare a anvelopelor este foarte eficient din punct de vedere energetic, deoarece utilizăm doar tehnologie și utilaje de ultimă generație. Cu noua noastră fabrică din Oradea, demonstrăm cu adevărat angajamentul nostru față de sustenabilitate”, a declarat Adrian Kaczmarczyk, vicepreședinte senior pentru Excelență Operațională la Nokian Tyres.

 

6 milioane de anvelope pe an

Fabrica a produs prima sa anvelopă în iulie 2024. Proiectul este în curs de extindere către o capacitate anuală de 6 milioane de anvelope, cu potențial de dezvoltare în viitor. Fabrica se va concentra pe producția de anvelope pentru autoturisme, care vor fi vândute, în principal, pe piața din Europa Centrală, ea fiind situată strategic, pentru clientii din această regiune.

Suprafața totală a fabricii este de aproximativ 54 de hectare. Facilitățile includ unitatea de producție, un centru pentru depozitarea și distribuția anvelopelor, precum și clădiri pentru amestecare, utilități și administrative. Suprafața construită totalizează aproximativ 100.000 de metri pătrați.

Angajamentul față de Oradea, prin cea mai mare investiție din România, din ultimii ani,

Nokian Tyres a ales Oradea, în nord-vestul României, ca locație pentru noua sa fabrică de anvelope, în urma unei evaluări riguroase care a inclus peste 40 de locații din diverse țări europene. Printre criteriile care au susținut decizia s-au numărat forța de muncă, mediul de afaceri, infrastructura, imobiliarele și utilitățile, costurile operaționale și riscuri.

„Munca desfășurată în ultimii ani are scopul de a ne aduce mai aproape de clienții noștri, creând o bază solidă pentru creșterea sustenabilă, în viitor. Oradea este acum casa noastră și suntem angajați să fim un bun vecin, sprijinind comunitatea, economia regională și pe fiecare membru al echipei noastre”, a declarat Susanna Tusa, director general și vicepreședinte al Nokian Tyres România.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 650 de milioane de euro, ceea ce poziționează compania finlandeză printre cei mai mari investitori străini din România, din ultimii ani. Pentru a finanța investiția sa în producția de anvelope sustenabilă, Nokian Tyres va primi un ajutor de stat din partea guvernului român în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro și un împrumut de investiții din partea Băncii Europene de Investiții, în valoare de 150 de milioane de euro.

 

O echipă de peste 500 de profesioniști

În paralel cu lucrările de construcție, Nokian Tyres a desfășurat o campanie de recrutare pentru atragerea angajaților calificați, cu un accent special pe forța de muncă locală, din județul Bihor. Numărul planificat de angajați pentru fabrica din Oradea este de aproximativ 500 de persoane. Până la sfârșitul anului 2024, se asteaptă ca numărul acestora să ajungă la 300, iar procesul de recrutare va continua în 2025. Cei interesați să se alăture echipei Nokian Tyres sunt invitați să aplice online la www.nokiantyres.ro, unde vor găsi lista locurilor de muncă disponibile, precum și informații despre companie și despre proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...