UPDATE Compania germană SAP, cu afaceri şi în România, pregăteşte restructurări masive. Ce ţări vor fi afectate

29 01. 2019
1088sapapps_82723700

Planurile au fost anunţate marţi, în interviuri acordate de conducerea SAP către Reuters şi Wall Street Journal.

Restructurarea vine în pofida rezultatelor financiare pozitive ale companiei. SAP a anunţat o creştere de 11% a veniturilor în 2018 (rezultate neauditate, la curs valutar constant), peste estimări, şi o creştere de 10% a profitului operaţional, în linie cu aşteptările. O parte din angajaţi vor fi transferaţi, iar alţii vor ieşi la pensie anticipat.

„Aceasta nu este o mișcare de reducere a costurilor. Suntem o companie pe creștere”, a declarat directorul executiv Bill McDermott într-un interviu acordat Reuters.

Cu toate acestea, o serie de indicatori-cheie pentru trimestrul al patrulea al anului trecut au dezvăluit vulnerabilităţi în profilul de creştere al companiei. Noile contracte de cloud computing şi-au încetinit creşterea la 23%, de la 37% în trimestrul al treilea, iar marja operaţională a scăzut cu 1,5 puncte procentuale, la 33,2%.

CFO-ul companiei, Luka Mucic a menționat că marjele au fost stabile la 28,8% pentru întreg anul 2018, după ani de declin, pe măsură ce compania a investit în transformarea sa. „Acum suntem în punctul în care putem începe să vedem marje crescute”, a declarat el la o conferință de presă.

Cifrele ilustrează provocarea pe care SAP continuă să o confrunte, deoarece face tranziția de la modelul său tradițional de business, cum ar fi finanțele sau logistica, către serverele găzduite în centre de date la distanță, mai notează Reuters.

În ceea ce priveşte personalul din România, în luna decembrie 2018, compania a anunţat că deschide 100 de poziții tehnice şi non-tehnice pentru anul 2019. 

SAP România și-a crescut numarul de angajați în 2018, ajungând la finalul lunii septembrie la 704 specialiști în sediile sale din București – 466, Timișoara – 122 și Cluj-Napoca – 116.

În România, SAP a avut afaceri de 307 milioane de lei în 2017 şi un profit de 94 milioane de lei, potrivit datelor raportate către Ministerul de Finanţe, în creştere faţă de anul predecent când a raportat afaceri de 256 milioane de lei şi un câştig de 80,8 milioane de lei.

SAP România, subsidiara locală a SAP SE, și-a început activitatea în 2002 și are birouri locale în București, Timișoara și Cluj, prin intermediul cărora furnizează servicii de consultanță și de implementare a proiecteor bazate pe soluții SAP pentru clienți din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. 

Germania şi SUA vor fi cele mai afectate ţări

ECONOMICA.NET a contactat compania SAP pentru a furniza un punct de vedere, pe care îl prezentăm integral mai jos:

„SAP este într-o continuă schimbare pentru a se adapta la nevoilorir pieței și ale clienților. Ca parte a acestei transformări în curs de desfășurare, SAP a decis să demareze un program de restructurare la nivel de companie în 2019 în toate ariile de activitate. Acest lucru ne va permite să investim în zone-cheie pentru a continua dezvoltarea, implementând în același timp schimbările necesare în alte segmente de business pentru a ne asigura că sunt pregătite pentru viitor. SAP estimează că, la nivel global, aproximativ 4.400 de angajați din toate domeniile vor părăsi compania în cadrul programului de restructurare. În cazurile în care noi locuri de muncă sunt create în cadrul organizației, vom face tot posibilul pentru a le oferi angajaților SAP prioritate în ocuparea acelor poziții. Este important să menționăm că acest program de restructurare, ca și alte programe similare, nu are legătură cu micșorarea companiei. Într-adevăr, în 2019 ne așteptăm să ajungem la peste 100.000 de colegi la nivel global.

SAP se angajează să-și trateze salariații cu cel mai mare respect. Ne așteptăm ca cel mai semnificativ număr de plecări să aibă loc în Germania și S.U.A. De asemenea, estimăm că vor exista plecări și în restul Europei, America de Sud, precum și în Africa, Asia, Australia și Noua Zeelandă. SAP intenționează să le ofere angajaților planuri de pensionare anticipată în Germania, SUA, Franța și Canada, precum și programe de disponibilizare voluntară în Germania și în alte țări. Intenția noastră este de a elabora aceste programe similare cu cele din cadrul restructurărilor anterioare. Tocmai am început discuțiile cu grupurile implicate și, prin urmare, nu putem oferi detalii suplimentare în acest moment”.