Compania Google a anunțat că este dispusă să plătească mai multe grupuri editoriale din Germania, Brazilia și Australia pentru conținut

Grupul Google va remunera editorii de presă parteneri din Germania, Australia şi Brazilia şi va oferi anumitor utilizatori un acces gratuit la site-uri de ştiri cu plată, au anunţat joi reprezentanţii acestei companii americane, citaţi de AFP, informează Agerpres.
Economica.net - joi, 25 iun. 2020, 16:57
Compania Google a anunțat că este dispusă să plătească mai multe grupuri editoriale din Germania, Brazilia și Australia pentru conținut

Acest anunţ a fost făcut după o serie de acţiuni în instanţă depuse în special de editori de presă din Franţa şi Australia în urma refuzului grupului Google de a plăti pentru conţinuturile lor.

Într-un mesaj pe blogul său oficial, grupul Google anunţă că va lansa „un program de licenţă cu scopul de a îi plăti pe editori pentru un conţinut de înaltă calitate, în vederea obţinerii unei noi experienţe a informaţiei”, care ar trebui să înceapă în a doua jumătate a acestui an.

Brad Bender, vicepreşedintele departamentului de gestionare a produselor din cadrul companiei Google, a anunţat că grupul american poartă negocieri de mai multe luni cu editorii săi parteneri – în special cu grupul Der Spiegel din Germania şi Diarios Associados din Brazilia – şi că alte discuţii „urmează să aibă loc în viitor”.

Trei companii media australiene (Schwartz Media, The Conversation, Solstice Media) fac parte, de asemenea, dintre partenerii vizaţi de aceste discuţii, potrivit postului ABC.

„Google propune, în plus, finanţarea accesului gratuit al utilizatorilor la articole cu plată pe site-ul unui editor”, precizează grupul american, fără să ofere însă alte detalii.

Potrivit lui Brad Bender, programul îi va ajuta pe editorii de presă „să îşi valorifice conţinuturile prin intermediul unei mai bune experienţe narative”. El a adăugat că programul se va baza pe „Google News Initiative” din 2018, un proiect dotat cu un buget de 300 de milioane de dolari, care luptă împotriva dezinformării online şi ajută site-urile de ştiri să se dezvolte din punct de vedere financiar.

Giganţii internetului, mai ales grupul Google, sunt tot mai mult presaţi să accepte să remunereze conţinuturile editorilor de presă.

Pe 9 aprilie, Google a pierdut o bătălie a războiului său cu organizaţiile de presă franceze, inclusiv cu AFP, care îl acuzau că sfidează noua legislaţie europeană aferentă „drepturilor conexe”, creată pentru a favoriza o mai bună partajare a veniturilor din sectorul digital.

Autoritatea franceză din domeniul concurenţei a ordonat grupului Google să negocieze „cu bună-credinţă” cu editorii şi cu agenţiile de presă din Franţa în privinţa remuneraţiei asociate afişării conţinuturilor lor protejate prin drepturile conexe. Aceeaşi autoritate a oferit grupului american un interval de trei luni pentru a propune „efectiv” o remunerare editorilor şi agenţiilor care doresc să participe la aceste negocieri.

Australia a anunţat în aprilie că intenţionează să oblige Google, Facebook şi alţi giganţi ai sectorului digital să partajeze încasările din publicitate ce provin din conţinuturi de actualitate preluate de site-urile lor.

Autoritatea australiană din domeniul concurenţei pregăteşte o serie de propuneri în acest sens.

Însă Google a depus la începutul lunii iunie o moţiune de anulare a solicitărilor companiilor media australiene, care îi cereau despăgubiri de sute de milioane de dolari din cauza însuşirii de către grupul american a încasărilor din publicitate, susţinând că cea mai mare parte a acelor venituri nu este asociată cu site-urile de ştiri.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...