Compania IT AROBS sărbătorește trei ani de la listarea la Bursa de Valori București

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, aniversează trei ani de la intrarea pe piața de capital, o etapă ce a accelerat semnificativ dezvoltarea societății, atât pe plan financiar, cât și strategic.
Economica.net - vin, 06 dec. 2024, 20:58
Compania IT AROBS sărbătorește trei ani de la listarea la Bursa de Valori București

Potrivit companiei, perioada de la debutul pe piața AeRO în 6 decembrie 2021 până în prezent a fost marcată de realizări importante, care au culminat cu transferul pe Piața Principală a Bursei, în 2023, și cu finalizarea celei mai mari operațiuni de majorare de capital pentru o companie de tehnologie listată la BVB, în iulie 2024.

Listată inițial pe piața AeRO a Bursei de Valori București după un plasament privat de succes în care a atras 74 de milioane de lei, AROBS a devenit rapid una dintre cele mai lichide companii de pe această piață. Pe parcurs, compania a înregistrat o creștere constantă a interesului din partea investitorilor, fiind inclusă în indicele BET AeRO, unde a ocupat prima poziție. Performanțele solide au permis includerea acțiunilor companiei în indicii MSCI Frontier Markets Small Cap și MSCI Romania Small Cap în 2023, poziționând AROBS ca un lider al pieței AeRO. În data de 25 septembrie 2023, compania a debutat pe Piața Principală a Bursei de Valori București. De asemenea, începând cu martie 2024, acțiunile AROBS au fost inclus în indicele FTSE Global Micro Cap.

Un moment definitoriu pentru evoluția AROBS pe piața de capital a fost majorarea de capital social încheiată în iulie 2024, prin care grupul a atras 143 de milioane de lei de la investitori locali și internaționali pentru continuarea dezvoltării grupului. În total, 96% din acțiunile oferite au fost subscrise de investitori instituționali, operațiunea devenind astfel prima majorare de capital a unei companii din sectorul de tehnologie în care majoritatea semnificativă a capitalului a fost subscris de investitori instituționali.

„Privind retrospectiv cei trei ani de la listarea pe Bursa de Valori București, observăm cum acest moment definitoriu ne-a permis să transformăm oportunitățile pieței de capital în rezultate concrete pentru companie. Transferul pe Piața Principală și succesul majorării de capital din acest an au consolidat poziția noastră în industria IT&C la nivel local și regional, oferindu-ne resursele necesare pentru accelerarea expansiunii internaționale, identificarea de noi oportunități de achiziții și realizarea de investiții în inovație. Privind înainte, vom continua să ne concentrăm pe obiectivele de creștere, prin M&A și organic. Avem în analiză mai multe companii, dar progresăm cu prudență, având în vedere presiunile majore sub care se află piața de IT și economia globală. În același timp, avem în vedere și valorificarea sinergiilor rezultate din achizițiile anterioare și integrarea lor eficientă în structura Grupului”, a declarat Voicu Oprean (foto), fondator și CEO al AROBS.

În plan financiar, AROBS a înregistrat o creștere semnificativă în cei trei ani de la listarea la BVB. La nivel consolidat, activele totale au crescut cu 348%, de la 142,4 milioane de lei la 31 decembrie 2020, la 638,3 milioane de lei la 30 septembrie 2024. Poziția de numerar s-a majorat cu 413%, ajungând de la 46,5 milioane de lei în decembrie 2020 la 238,4 milioane de lei la 30 septembrie 2024. În ceea ce privește cifra de afaceri consolidată, aceasta a crescut cu 134%, de la 173,1 milioane de lei la 31 decembrie 2020 la o cifră de afaceri estimată la 404,9 milioane de lei pentru 2024.

„Deși suntem listați de trei ani la Bursa de Valori București, nu pot să trec peste faptul că în această săptămână am atins un moment negativ în istoria AROBS, marcând cel mai scăzut nivel al prețului acțiunii de la momentul plasamentului privat din 2021. Această scădere reflectă lipsa de încredere a investitorilor în mediul de afaceri și în perspectivele de evoluție ale segmentului IT, pe fondul unor factori precum instabilitatea politică din România și situația geopolitică din Ucraina. Chiar dacă acest context pare să fi șters trei ani de progres din perspectiva pieței de capital, realitatea este că Grupul AROBS este mai puternic și mai sănătos decât acum trei ani, ceea ce ne oferă încrederea că suntem pe drumul corect și pregătiți pentru noi oportunități”, a adăugat Voicu Oprean.

Din perspectiva tranzacționării, AROBS a fost de-a lungul acestor trei ani printre cele mai active companii listate, cu un volum total de 248 de milioane de acțiuni tranzacționate și o valoare totală a tranzacțiilor de aproximativ 286 de milioane de lei până la data de 3 decembrie 2024. De la începutul anului și până la data de 3 decembrie 2024, volumul mediu zilnic al acțiunilor AROBS tranzacționate a fost de circa 344.000 acțiuni cu o valoare medie zilnică a tranzacțiilor de aproximativ 310.000 lei. Mai mult, analizând lichiditatea, în 2024, AROBS a fost a 18-a cea mai tranzacționată companie per ansamblu și a 8-a cea mai tranzacționată companie antreprenorială de pe Bursa de Valori București.

Din punctul de vedere al activității investiționale, în cei trei ani de la listare, AROBS a investit peste 200 de milioane de lei în 10 tranzacții de M&A, prin utilizarea unui mix de capital atras în cadrul plasamentului privat din 2021, finanțare bancară și resurse proprii. În urma acestor tranzacții, au fost aduse în grup companii care operează în aceeași industrie și care aduc valoare adăugată prin consolidarea și extinderea domeniilor de expertiză și a amprentei geografice a AROBS.

 

Despre AROBS Transilvania Software

AROBS Transilvania Software furnizează servicii și soluții software în diverse industrii, cu aproximativ 70 de parteneri din cadrul diviziei Software Services prezenți în Europa și America. Peste 11.000 de clienți din Europa și Asia folosesc produsele software ale companiei. AROBS este prezentă în 11 locații din România și nouă din străinătate, iar peste 1.300 de specialiști ai companiei construiesc soluțiile viitorului în embedded – Automotive, Aerospațial, Maritim, Medical-, precum și Travel Technology, IoT, Clinical Trials, Fintech, Enterprise Solutions, Cybersecurity și Intelligent Automation.

Te-ar mai putea interesa și
Trump discută cu preşedintele Chinei prin intermediari
Trump discută cu preşedintele Chinei prin intermediari
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat la începutul săptămânii că discută cu liderul chinez Xi Jinping prin intermediari şi crede că se vor înţelege, transmite Reuters....
De azi reîncepe școala, dar în februarie vacanța va începe din nou
De azi reîncepe școala, dar în februarie vacanța va începe din nou
Copiii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie, după vacanța de iarnă în care au intrat în 21 decembrie anul trecut.
Rata șomajului a scăzut uşor, în noiembrie 2024
Rata șomajului a scăzut uşor, în noiembrie 2024
Rata şomajului a ajuns în România la 5,3%, în luna noiembrie 2024, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de octombrie ...
Adăugarea CATL pe lista colaboratorilor armatei chineze ar putea să-l pună pe Elon Musk într-o situație delicată
Adăugarea CATL pe lista colaboratorilor armatei chineze ar putea să-l pună pe Elon Musk într-o situație delicată
Adăugarea de către Washington a CATL la o listă de firme despre care se spune că colaborarea cu armata chineză ar putea ...