Compania tehnologică, una dintre cele mai valoroase companii private din lume, a apelat la JPMorgan Chase & Co. pentru a organiza finanţarea anul trecut şi intenţionează să folosească fondurile pentru a acoperi taxele asociate cu vânzările de acţiuni ale angajaţilor, a raportat Bloomberg. Acordul de finanţare prin datorii vine în paralel cu o rundă de finanţare prin capitaluri proprii de 10 miliarde de dolari, anunţată de Databricks la sfârşitul anului trecut, care a ridicat valoarea companiei la 62 de miliarde de dolari.
Creditorii direcţi furnizează un împrumut pe termen de 2,25 miliarde de dolari, precum şi o tranşă de 500 de milioane de dolari pe care Databricks o poate accesa ulterior, au declarat sursele, care au solicitat anonimatul.
Un grup de bănci, inclusiv JPMorgan, Barclays Plc, Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley şi BNP Paribas SA, a oferit o facilitate de credit revolving de 2,5 miliarde de dolari ca parte a finanţării prin datorii, conform aceloraşi surse.
Reprezentanţii Databricks, Blackstone, Apollo, Blue Owl, JPMorgan, Barclays, Citigroup şi BNP au refuzat să comenteze. Goldman Sachs şi Morgan Stanley nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Databricks a declarat în decembrie că se aşteaptă să depăşească 3 miliarde de dolari în venituri anualizate şi să genereze fluxuri de numerar pozitive în al patrulea trimestru fiscal, care se încheie pe 31 ianuarie. Vânzările au crescut cu peste 60% în perioada de trei luni anterioară, un ritm rapid de expansiune într-un moment în care multe companii de software se confruntă cu dificultăţi în creştere.
Databricks, companie din San Francisco ce are printre fondatori doi români, a anunțat în decembrie că a obținut o finanțare de 10 miliarde de dolari, care evaluează producătorul de software la 62 de miliarde de dolari.
Scriam atunci că Databricks, specializată în gestionarea volumelor mari de date şi în inteligență artificială, s-a finanţat cu 10 miliarde de dolari în cea mai mare tranzacţie de venture capital din 2024.
Printre fondatorii companiei sunt doi români, Ion Stoica şi Matei Zaharia, potrivit datelor de pe site-ul companiei.
Ion Stoica are, printre alte titluri de la instituții de învățământ prestigioase, un master în informatică și inginerie de control de la Universitatea Politehnică București. Este președinte executiv al companiei și profesor la Berkeley. Matei Zharia, CTO al companiei, este și el profesor asociat la Berkeley, și cercetător premiat în SUA.