Compania IT românească Arctic Stream a înregistrat o cifră de afaceri de 2,43 milioane de euro în primul semestru

01 09. 2021
Dragoş Octavian Diaconu, CEO Arctic Stream

Profitul net obţinut de companie a fost de peste 187.000 de euro (924.000 de lei).

Atât valoarea cifrei de afaceri, profitul net, cât şi diminuarea acestora, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se află în acord cu previziunile bugetare făcute inițial de Arctic Stream pentru prima jumătate a acestui an, prezentate în memorandumul de listare a acțiunilor la BVB. Cifra de afaceri pe S1 2021 reprezintă aproximativ 36% din estimarea de venituri anuale, situată la circa 33 de milioane de lei. Criza mondială a semiconductorilor şi procesul mai lung de aprobare a bugetelor de către clienţi s-au resimţit în această scădere a cifrei de afaceri pe primul semestru.

În mod tradiţional, companiile din sectorul IT&C prezintă o acoperire uşor diferită a cifrei de afaceri între cele două semestre, cu o pondere medie de aproximativ 40% pentru S1, respectiv circa 60% pentru S2, având în vedere că este necesară o perioadă iniţială de aprobare a bugetelor de cheltuieli pentru companii şi dat fiind faptul că, spre sfârşitul anului, se caută îndeplinirea obiectivelor de investiţii.

„Anul 2020 a fost unul atipic, în care industria IT, în general, şi implicit şi compania noastră au înregistrat o creștere accelerată a veniturilor, în timp ce anul 2021 ne aduce o situaţie ușor incertă din perspectiva crizei globale de semiconductori, care a introdus întârzieri considerabile ale timpilor de livrare, în prima parte a anului, și ne așteptăm ca acest lucru sa fie fie valabil şi pentru semestru al doilea, poate chiar şi anul viitor. În pofida acestor provocări, ținând seama de estimările pozitive pentru piaţa de IT&C şi rezultatele obţinute de noi, avem motive să credem că putem depăşi previziunile iniţiale pe care ni le-am asumat în prospectul de listare. Ne așteptăm la o creștere a cifrei de afaceri anticipate pentru anul 2021 cu aproximativ 40%. Faptul că anul acesta am încheiat contracte importante, cu o pondere semnificativă în cifra de afaceri și că echipa noastră s-a dublat, prin atragerea de noi profesioniști valoroși, sunt doar două dintre premisele acestei creşteri pe care o aşteptăm”, explică Dragoș Octavian Diaconu, fondator și director general, Arctic Stream.

Arctic Stream își va păstra direcțiile de dezvoltare din perspectiva tehnologiei, atât în zona de infrastructură Software-Defined, cât şi în zonele de Cybersecurity și Data Center, segmente pe care le consideră ca având un potențial mare de dezvoltare și care vor contribui la creșterea organică pe termen scurt şi mediu.

Prin noile contracte şi echipa extinsă, Arctic Stream își propune să răspundă în continuare cererii de infrastructuri IT modulare, scalabile. Totodată, compania vizează accelerarea creșterii prin atragerea de finanțare de pe piața de capital, pentru posibile achiziții de firme din domeniu și intrarea pe noi nișe de business. Mai mult, obținerea de noi certificări (F5, Cisco Data Center Advanced, Cisco Collaboration Advanced și altele) va consolida expertiza companiei.

Pe piața de capital, Arctic Stream își propune menținerea interesului investitorilor, deopotrivă prin bune rezultate financiare, cât și prin derularea, periodică, a unor majorări de capital cu acțiuni gratuite. Compania dorește ca acționarii săi să beneficieze procesul de creștere încă din această perioadă de dezvoltare, când nu se vor distribui dividende, decât într-o măsură redusă.

Arctic Stream este o companie cu capital integral românesc, fondată în 2017, cu un portofoliu de servicii care include: evaluarea infrastructurii IT; consultanța; proiectarea, reproiectarea, integrarea și dezvoltarea infrastructurii de date și de securitate IT; managementul de proiect, configurarea, implementarea și migrarea de soluții complexe; alături de mentenanța și suportul operațional post-implementare.